Δευτέρα 29 Απριλίου 2013


Βυθιστηκε μεσα σε 10 λεπτα. Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Μεθώνης – 10 αγνοούμενοι ναυτικοί – Βυθίστηκε το ”Piri Reis” που μετέφερε λιπάσματα!

 imageΣαν μολυβι κατεληξε στο βυθο το ενα καραβι μετα την συγκρουση. Οι ναυτικοι δεν προλαβαν να βγουν αφου προφανως κοιμοντουσαν ακομη. Σ πληρη εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση με συμμετοχή ελικοπτέρου, αεροσκάφους και 10 πλοίων
Δύο νεκροί και οκτώ ναυτικοί αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή 78 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζα, στη Μεθώνη μετά από σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,  νωρίς το πρωί της Μ. Δευτέρας, υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής,  συνθήκες,  συγκρούστηκαν το φορτηγό πλοίο Κον Σάουθ, με σημαία Αντίγκουα-Μπαρμπούντα και με 16 άτομα πλήρωμα με το φορτηγό πλοίο Πιρι Ρέις, με σημαία Νήσων Κουκ και με 17 άτομα πλήρωμα. Το δεύτερο πλοίο βυθίστηκε και μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί μόνο τα επτά άτομα του πληρώματος τα οποία και έχουν περισυλεγεί ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο ναυτικών.
Το Κον Σάουθ είχε ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό τη Μάλτα και ήταν άφορτο, ενώ  το Πίρι Ρέις, μετέφερε λίπασμα από την Ακαμπα με προορισμό την Ουκρανία.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμ ενικού Σώματος ενημερώθηκε περί τις 7 το πρωϊ και διέταξε αμέσως  έρευνες στις οποίες συμμετέχουν πλοία ανοικτής θαλάσσης, τέσερα παραπλέοντα σκάφη, ναυαγοσωστικά του λιμενικού, ένα αεροσκάφος C 130 και ένα ελικόπτερο Σικόρσκι.
Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την περιοχή είναι καλές και διευκολύνουν τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος, καθώς την ώρα της σύγκρουσης, ο πλοίαρχος του πλοίου που βυθίστηκε δεν βρισκόταν στη γέφυρα.- Η σύγκρουση των φορτηγών πλοίων έγινε 78 μίλια από τηΜεθώνη κοντά στη νήσο Σαπιέντζα
- Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 17 ναυτικούς του Piri Reis, οι 10 δεν πρόλαβαν να βγουν έγκαιρα
- Το δεύτερο φορτηγό πλοίο δεν έχει βυθιστεί – Μέσα βρίσκονται 17 ναυτικοί


Τουλάχιστον 10 ναυτικοί αγνούνται, μετά τη βύθιση φορτηγού πλοίου, ύστερα από σύγκρουση με άλλο φορτηγό πλοίο
Το φορτηγό πλοίο ”Consouth” με σημαία Αντίγουα-Μπαρμπούντα, με 16 επιβαίνοντες και κενό φορτίου συγκρούσθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με το φορτηγό πλοίο Piri Reis, με σημαία Cook Islands
Από τη σύγκρουση, που έγινε λίγο πριν τις 06.00, βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο Piri Reis, με αποτέλεσμα και να αγνούνται 10 άτομα, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν έγκαιρα το πλοίο.

Το piri Reis, με σημαία Cook Islands και πλήρωμα 17 υπήκοους Συρίας, είχε αναχωρήσει φορτωμένο με λίπασμα από την Ανάμπα της Αλγερίας με προορισμό την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες διασωθέντων μελών του πληρώματος, η βύθισή του διήρκεσε περίπου 7 λεπτά.

Το φορτηγό πλοίο CONSOUTH, που έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές, είχε πλήρωμα 5 Ρώσους, 10 Πολωνούς και 1 Φιλιππινέζο. Είχε αναχωρήσει από την Τούζλα της Τουρκίας με προορισμό τη Μάλτα.

Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες απο πλωτά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα αεροσκάφος c-130 και ελικόπτερο Sikorsky. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου