Παρασκευή 26 Απριλίου 2013


Τρέχουν οι Ηλείοι , κάθονται οι Μεσσήνιοι για Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από τον  
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Τρέχουν οι Ηλείοι , κάθονται οι Μεσσήνιοι για Ολυμπία Οδό
Οι Ηλείοι αιρετοί έθεσαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το θέμα της κατασκευής του τμήματος της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα έως την Τσακώνα καθώς οι Μεσσήνιοι δεν πήγαν στο εργοτάξιο του Ζευγολατιού, ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης πήγε μεν αλλά έφυγε νωρίς για να προλάβει τη σύσκεψη για την Ελαία.
Οι Ηλείοι έκλεισαν ραντεβού με τον πρωθυπουργό και πλέον η Μεσσηνία στηρίζει όλες τις ελπίδες της, για να φτάσει η Ολυμπία Οδός μέχρι την Τσακώνα, στις προσπάθειες των αιρετών της Ηλείας. Συγκεκριμένα χθες οι Ηλείοι αιρετοί συναντήθηκαν με τον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη σε εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού, στο Ζευγολατιό, και του έθεσαν το ζήτημα του "κουρέματος" της Ολυμπίας Οδού. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πατρίς" της Ηλείας: "Ο πρωθυπουργός, αφού δήλωσε πως δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί το ζήτημα, έδωσε εντολή στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να «κλείσει» το ραντεβού με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τους Ηλείους αιρετούς εντός των ημερών" .
ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ 
Οι Μεσσήνιοι αιρετοί δεν σκέφτηκαν να πάνε στο εργοτάξιο επειδή προφανώς θεωρούν την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα ως έργο υποδεέστερης σημασίας από αυτά που έχουν προγραμματίσει στους δήμους τους. Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι οι Μεσσήνιοι αιρετοί έχουν θέσει χαμηλά την Ολυμπία Οδό στην κλίμακα των προτεραιοτήτων και ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την επικοινωνιακή τους εικόνα και τις τσιμεντοστρώσεις που φέρνουν ψήφους. Ισως πάλι να μην ήθελαν να στεναχωρήσουν το Μεσσήνιο πρωθυπουργό ζητώντας του να φτάσει η Ολυμπία Οδός έως την Τσακώνα. 
Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ 
Το δρόμο των Μεσσηνίων αιρετών ακολούθησαν μέσω… Ζευγολατιού  ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Αυτοί πήγαν στο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού, φωτογραφήθηκαν με τον πρωθυπουργό, αλλά όπως φαίνεται δεν του είπαν ότι αποτελεί "αιτία πολέμου"  η μη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου από την Πάτρα έως την Τσακώνα. Η "Ε" επικοινώνησε με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου και τη ρώτησε αν έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα του "κουρέματος" της Ολυμπίας Οδού. Η κ. Νικολάκου απάντησε ότι ενημέρωσαν τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Χατζηγάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπόρεσαν να μιλήσουν στον πρωθυπουργό. Η "Ε" επέμεινε και ρώτησε αν ήταν παρόντες οι αιρετοί της Πελοποννήσου στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους Ηλείους αιρετούς. Η κ. Νικολάκου απάντησε ότι έφυγαν νωρίς από το εργοτάξιο για να προλάβουν τη σύσκεψη που γινόταν στην Τριφυλία για την Ελαία. Διαπιστώνουμε ότι ενώ ο κ. Τατούλης δηλώνει ότι  είναι "αιτία πολέμου" το "κούρεμα" της Ολυμπίας Οδού, άφησε τον… πόλεμο και πήγε για σύσκεψη. Με άλλα λόγια, είναι προφανές ότι ούτε για την περιφερειακή αρχή είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Τατούλης και η κ. Νικολάκου δεν θα έφευγαν από το εργοτάξιο χωρίς να θέσουν επιτακτικά στον πρωθυπουργό το θέμα του "κουρέματος" της Ολυμπίας. Αποδεικνύεται ότι ενώ μιλούν για "αιτία πολέμου" τελικώς το κούρεμα της Ολυμπίας Οδού μετατράπηκε σε "αιτία φωτογράφησης" με τον πρωθυπουργό. 
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ 
Ανεξαρτήτως της στάσης των Μεσσήνιων αιρετών, τεράστια  ερωτηματικά προκαλεί  η στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέναντι στο "κούρεμα" του αυτοκινητόδρομου. Μέχρι τώρα κανένας δεν ξέρει αν τελικώς ματαιώθηκε οριστικά ή μετατέθηκε χρονικά η κατασκευή του τμήματος από την Πάτρα έως την Τσακώνα. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί ψελλίζουν μισόλογα κρύβοντας την αλήθεια. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του τηρούν σιγή ιχθύος και δεν διευκρινίζουν αν το "κούρεμα" θα είναι προσωρινό ή οριστικό. Από την άλλη πλευρά όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ταυτιστεί με την περικοπή ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου για τη Μεσσηνία. Ο πρωθυπουργός έχει παρέμβει μέχρι τώρα πολλές φορές φανερά και κρυφά  για μεσσηνιακά θέματα μικρότερης αναπτυξιακής σημασίας από το θέμα της Ολυμπίας Οδού. Οι φίλοι του στη Μεσσηνία αναρωτιούνται γιατί ενώ παρεμβαίνει για θέματα μικρότερης σημασίας, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οριστικού "κουρέματος" της Ολυμπίας Οδού. 
ΟΙ ΗΛΕΙΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πατρίς" της Ηλείας: "Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία του ανέλυσε το σκεπτικό βάσει του οποίου η μη ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο πλήρες φυσικό της αντικείμενο θα επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, επανέλαβαν ότι το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού αποτελεί την κορωνίδα των έργων για την Ηλεία, καθώς θα αλλάξει τη μορφή του νομού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας δήλωσε ότι «ύστερα από την ανακοίνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε και εμείς τα εργοτάξια, προκειμένου να μπορέσουμε να συναντήσουμε τον πρωθυπουργό, κάτι αναμφίβολα δύσκολο. Τελικά ο κ. Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος μπόρεσαν και του παρέθεσαν το αίτημά μας για συνάντηση, κάτι που ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε και έδωσε εντολή στον κ. Χατζηδάκη να "κλείσει" το ραντεβού».
Ο δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης τόνισε: «Η Ολυμπία Οδός έχει αρχή, μέση και τέλος. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους για το δίκαιο της Ηλείας. Η κινητοποίησή μας ήταν άμεση μόλις πληροφορηθήκαμε την επίσκεψη του κ. Σαμαρά».
Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε μεταξύ σοβαρού και αστείου την κίνηση των Ηλείων αιρετών «ακτιβιστική» και επισήμανε πως «πράξαμε το αυτονόητο. Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τις φήμες περί εγκατάλειψης του έργου στο τμήμα μετά την Πάτρα. Ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή για συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη -παρουσία του ιδίου. Η Ολυμπία Οδός είναι το έργο που θα γυρίσει σελίδα στην Ηλεία. Το ζήτημα το θέσαμε με την ίδια ένταση και στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα».
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος υποστήριξε πως «οι φήμες είναι διάχυτες και ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Συνεπώς, πρέπει να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει η πρόθεση να ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός. Σίγουρα, οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για να συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό, όμως επιδιώξαμε και καταφέραμε να θέσουμε το ζητούμενο»". 
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015 ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΑΤΡΑ 
Σε περίπου δυόμισι χρόνια, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2015, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα οδικά έργα στην Ολυμπία Οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα από την Κόρινθο έως και την Πάτρα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη.
Μάλιστα, ο επικεφαλής μηχανικός, απαντώντας στην ερώτηση του Αντώνη Σαμαρά για το πότε θα έλθει η ανακούφιση του κόσμου που καθημερινά ταλαιπωρείται στην Πατρών- Κορίνθου και δικαίως -όπως είπε- διαμαρτύρεται, τόνισε ότι θα δίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κυκλοφορία τμήματα του νέου δρόμου.
Σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας, μόνο στα έργα της Πατρών- Κορίνθου εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 3.000, σε σύνολο 25.000 θέσεων και στους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργοτάξια θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως μετά το Πάσχα και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά θα προέρχεται, κυρίως, από τις γειτονικές περιοχές. Παράλληλα, αναμένεται ότι κατά την διάρκεια των εργασιών, θα επωφεληθούν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κατά μήκος των έργων.
Εκτός από το εργοτάξιο του Ζευγολατιού, οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Νίκος Τσούκαλης επισκέφθηκαν τα εργοτάξια στις περιοχές Μαύρα Λιθάρια και Πλάτανο, όπου ενημερώθηκαν για την κατασκευή των σηράγγων. Στα δύο αυτά σημεία, καθώς και στις περιοχές Παναγοπούλα και Ακράτα, κατασκευάζονται πέντε σήραγγες, συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων και ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο της διάνοιξης, αφού απομένουν περίπου 200 μέτρα. Στη συνέχεια, θα γίνει η τσιμέντωση των σηράγγων και θα ακολουθήσουν τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα.
Θ.Λ. και Γ.ΣΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/kyvernisi/item/25510-mploko-samaras-olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου