Δευτέρα 29 Απριλίου 2013


Εν αναμονή του μνημονίου που θα υπογράψουν η Καλαμάτα με τους Γερμανούς

    Ο δήμαρχος Καλαμάτας με τον εκπρόσωπο της περιοχής Σβέμπις Χαλ Γκέρχαρντ ΜπάουερΟ δήμαρχος Καλαμάτας με τον εκπρόσωπο της περιοχής Σβέμπις Χαλ Γκέρχαρντ Μπάουερ
    ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το μνημόνιο στο οποίο θα καταλήξουν ο Δήμος Καλαμάτας με τους Γερμανούς της περιοχής Σβέμπις Χαλ, που έρχονται για …δουλειές. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι το μνημόνιο πριν την υπογραφή του θα τεθεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο…
    «Σημαντικά θεματικά πεδία, που αποτελούν ικανοποιητική βάση συζήτησης για συνεργασία μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Συμβουλίου Περιοχής του Schwaebisch Hall (Σβέμπις Χαλ) στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Γερμανίας, έθεσε ο Δήμαρχος, σε 3ωρη σύσκεψη που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχείο», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας. Τα πεδία αυτά είναι τα ακόλουθα:
    1. Τουρισμός. Η περιοχή της Καλαμάτας αναπτύσσει σημαντική δυναμική στον τομέα του τουρισμού, διαθέτοντας όλες τις προϋποθέσεις γι’ αυτό, με έμφαση στον καταδυτικό, αθλητικό, ποδηλατικό και πεζοπορικό, θρησκευτικό, αλλά και συνεδριακό τουρισμό, τον οποίο θα διευκολύνει η επικείμενη λειτουργία του Μεγάρου Χορού. Ο Δήμος επιδιώκει συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο και παρουσία στην περιοχή του Schwaebisch Hall.
    2. Πολιτισμός. Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει περί τις 100 εκδηλώσεις το χρόνο, με κορωνίδα αυτών το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας – ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα - έχει μεγάλες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων και διεθνείς. Ο Δήμος επιδιώκει συνεργασία και στον τομέα του πολιτισμού με αυτή την περιοχή της Γερμανίας.
    3. Επενδύσεις. «Εγώ βοηθάω τους επιχειρηματίες ξεπερνώντας αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου», επεσήμανε ο Δήμαρχος. Στην Καλαμάτα και την περιοχή της θα υπάρξουν επενδύσεις, όχι μόνο στον τουριστικό τομέα. Ο Δήμος προτίθεται να διευκολύνει τους υποψήφιους επενδυτές.
    4. Διαχείριση απορριμμάτων. Η Καλαμάτα πρωτοπορεί στην ανακύκλωση πανελλαδικά. «Χρειαζόμαστε βοήθεια στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων», είπε ο Δήμαρχος στους εκπροσώπους του Schwaebisch Hall.
    5. Αγροτικά προϊόντα. Η περιοχή μας φημίζεται για τα αγροτικά προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης που παράγει, όπως οι ελιές και το ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ, αλλά και για τα βιολογικά της προϊόντα, Επιδιώκει, δε, την προώθηση και προβολή τους στη γερμανική αγορά. Η εμπειρία του Schwaebisch Hall σε θέματα οργάνωσης αγροκτηνοτροφικών μονάδων θα ήταν πολύ χρήσιμη για τους αγρότες μας. Ο Δήμος επιθυμεί την εκπαίδευση αγροτών μας στην περιοχή αυτή της Γερμανίας.
    6. Αδέσποτα ζώα. Ο Δήμος επιδιώκει τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και της περιοχής μας όσον αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και επιζητεί τη βοήθεια των ειδικών του Schwaebisch Hall.
    Στη σύσκεψη μετέσχε γερμανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Γκέρχαρντ Μπάουερ, επικεφαλής του Συμβουλίου Περιοχής του Schwaebisch Hall, τον Βέρνερ Σμιτ, ταμία και οργανωτικό στέλεχος του Συμβουλίου Περιοχής και την Τίλα Μπένσμαν, συνεργάτιδα του Οργανισμού αυτού, τους οποίους συνόδευαν η διερμηνέας Δήμητρα Ουζουνίδου και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα και ο διευθυντής του Δήμου Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος, αρμόδιος για τις σχέσεις με γερμανόφωνες χώρες.
    Ο Δήμος Καλαμάτας σημειώνει πως «ο Γκέρχαρντ Μπάουερ δήλωσε σύμφωνος με τα σημεία που περιελέμβαναν οι προτάσεις του Παναγιώτη Νίκα, θεωρώντας πως αποτελούν ικανοποιητική βάση συζήτησης, απηύθυνε πρόσκληση προς το Δήμαρχο να επισκεφθεί την περιοχή προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου επί διαφόρων ζητημάτων με έμφαση στη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την προοπτική συνεργασίας και μεταφορά τεχνογνωσίας».
    Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος σε σημερινές του δηλώσεις είπε ότι ο Δήμος συντάσσεται με τη θέση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, θέματα που ανέφερε ότι δεν πρέπει να συνδέονται με την οικονομική κατάσταση της χώρας ωστόσο πρέπει να τίθενται γιατί αποτελούν ζητήματα δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.
    Σε ότι αφορά την περιοχή Σβέμπις Χαλ, ο Δήμος επισημαίνει ότι αποτελείται από 30 Δήμους και Κοινότητες, στους οποίους κατοικούν περίπου 190.000 άνθρωποι και είναι μια περιοχή ημιαστική και αγροτική, με πολλά δάση, πύργους και κάστρα, στην οποία εδρεύουν βιομηχανίες κατασκευής μηχανημάτων, ηλεκτροτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ενώ έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (με έμφαση στους χοίρους και τις γαλοπούλες). Ο Οργανισμός αυτός έχει ευρείες αρμοδιότητες σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και διαθέτει εμπειρία σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που απέφεραν μεγάλη εξοικονόμηση πόρων σε ζητήματα καθημερινότητας και βελτίωση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Εκ μέρους της διοίκησής του, υπάρχει η βούληση να μοιραστεί την εμπειρία του σε καλές πρακτικές επί διαφόρων ζητημάτων με την τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδος, με έμφαση στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου