Τρίτη 30 Απριλίου 2013


Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, οι Μεσσήνιοι και η γραμμή Καλαμάτας-Κρήτης

    Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, οι Μεσσήνιοι και η γραμμή Καλαμάτας-Κρήτης
    ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΣΗΜΕΡΑ 
    Πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 ετών, έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή ο Μητροπολίτης, πρώην Κισσάμου και Σελίνου Κρήτης, Ειρηναίος, ο επίσκοπος που με τον πειστικό του λόγο ώθησε πάρα πολλούς Μεσσήνιους στις τράπεζες για να αγοράσουν μετοχές και να ιδρυθεί η ναυτιλιακή εταιρία ΑΝΕΝ…
    Ήταν το 1998 που είχε έρθει στην Καλαμάτα και με τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο Θέμελη, τον τότε νομάρχη Δημήτρη Δράκο και τον τότε δήμαρχο Καλαμάτας Χρήστο Μαλαπάνη, κάλεσαν το λαό της Μεσσηνίας να στηρίξει το εγχείρημα για τη σύσταση της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου (ΑΝΕΝ) και την αγορά του πλοίου που θα συνέδεε την Πελοπόννησο με την Κρήτη, δίνοντας αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή μας. Τότε ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου είχε μιλήσει στο συναίσθημα των Μεσσήνιων, ενώ περιγράψει πως ο ίδιος ήρθε από την Κρήτη στην Καλαμάτα με μια βάρκα, όταν καταλήφθηκε το νησί του από τους Γερμανούς.
    Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου (ΑΝΕΝ) ιδρύθηκε το 1998, αγοράστηκε και το πλοίο «Μυρτιδιώτισσα», ωστόσο το εγχείρημα απέτυχε και αρκετοί Μεσσήνιοι έχουν μετανιώσει για την πίστη που έδειξαν τότε.
    Για ό,τι συνέβη με την ΑΝΕΝ και τη «Μυρτιδιώτισσα» («Aqua Maria») δεν έχει βέβαια την κύρια ευθύνη ο μακαριστός πλέον Μητροπολίτης, που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της ΑΝΕΝ. Η κοίμησή μου όμως μας θύμισε τον μεγάλο αγώνα που δόθηκε τότε. Μαζεύτηκαν 1,650 δισεκατομμύριο δραχμές, όταν ο στόχος ήταν να συγκεντρωθούν από 1,050 δισεκατομμύριο δραχμές και άνω.
    Η ΑΝΕΝ υπάρχει ακόμη, τη χαίρονται όμως άλλοι… Τη «Μυρτιδιώτισσα» της ΑΝΕΝ την έχει ναυλώσει η NEL Lines και εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο-Λήμνος-Καβάλα και Λαύριο-Ψαρά-Χίος. Δεν ξέρουμε αν μαλακώνει κάπως την πικρία των Μεσσήνιων μετόχων το γεγονός ότι μπορούν να έχουν έκπτωση 50% στα συγκεκριμένα δρομολόγια…
    Στ.Μ.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου