Δευτέρα 29 Απριλίου 2013


Ναυάγιο φορτηγού πλοίου ανοιχτά της Μεθώνης - Δύο νεκροί και 8 αγνοούμενοι

Τελευταία Ενημέρωση: 29/04/2013 
Νέα ενημέρωση 16:28 μ.μ.  
Τα ναυτεργατικά σωματεία, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμπουλκών (ΠΕΠΡΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ/ΝΑΤ):
Η σύγκρουση των δυο φορτηγών πλοίων, του «CONSOUTH» με σημαία BARBOUTA ANTIQUA  8.937 d.w.ton και του  «PIRI REIS»  με σημαία COOK ISLAND 13.206 d.w. ton (έτος ναυπήγησης1979) φορτωμένο με λίπασμα, ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής της Μεθώνης, είχε ως αποτέλεσμα την βύθιση του δεύτερου σε λιγότερο από δέκα λεπτά σύμφωνα με πληροφορίες. Υπάρχουν 2 νεκροί, 8 αγνοούμενοι και 7 διασωθέντες ναυτεργάτες.   
          Το Φ/Γ πλοίο “PIRI REIS» που βυθίστηκε, στις 28 Φλεβάρη του 2013, σύμφωνα με το PARIS MOU επιθεωρήθηκε στην Ραβέννα της Ιταλίας και είχε 15 παρατηρήσεις, που οι περισσότερες αναφέρονται στα πιστοποιητικά ρύπανσης και ασφάλειας.
          Η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι δεν αποκαταστάθηκαν και οδήγησαν σε πρόσκρουση και στην βύθιση του.
          Για να μειώνουν το κόστος και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα τους, οι εφοπλιστές και το κεφάλαιο, οδηγούν σε εκατόμβες νεκρών. Είναι αδίστακτοι μπροστά στο κέρδος.


 


Νέα ενημέρωση 16:23 μ.μ.  
«Οι θέσεις στις οποίες βρέθηκε το πλήρωμα, δείχνουν ολιγωρία», τόνισε ο κ. Μουσουρούλης και πρόσθεσε ότι «ο καπετάνιος, ο οποίος είναι ανάμεσα στους 8 που αγνοούνται, δεν βρισκόταν στη γέφυρα».
Παράλληλα, ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε ότι το πρώτο σήμα για τη βύθιση του Πίρι Ρέις ήρθε στις 05:50 το πρωί και το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε 7 λεπτά, ενώ διευκρίνισε ότι για τη σύγκρουση αυτή ευθύνεται το Γερμανικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο Κον Σαουθ, το οποίο ασχολήθηκε με την συλλογή του πληρώματος.


Νέα ενημέρωση 12:59 μ.μ.  
Σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαπίστωση αν η βύθιση του πλοίου, εγκυμονεί κινδύνους για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αν το φορτίο του είναι επιβαρυντικό ή τοξικό για την περιοχή, βρίσκεται ο δήμος, όπως δήλωσε μιλώντας πριν λίγο στην Ε.ΡΑ. Καλαμάτας, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.



Νέα ενημέρωση 11:48 π.μ.  
Το Piri Reis που βυθίστηκε μετέφερε λιπάσματα κα εκφράζονται φόβοι για τις οικολογικές συνέπειες, αν και οι αρχές λένε ότι το βάθος της θάλασσας έιναι πολύ μεγάλο



Νέα ενημέρωση 10:43 π.μ.  
Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλης, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος, καθώς την ώρα της σύγκρουσης, ο πλοίαρχος του πλοίου που βυθίστηκε δεν βρισκόταν στη γέφυρα.
 



Νέα ενημέρωση 10:00 π.μ.   

Λίγο πριν τις 10 βρέθηκαν οι σοροί 2 άτυχων ναυτικών, 8 παραμένουν αγνοούμενοι. Τις σορούς των δύο ναυτικών, περισυνέλεξε το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου Consouth.
 




Τουλάχιστον 10 ναυτικοί αγνoούνται, μετά τη βύθιση φορτηγού πλοίου, ύστερα από σύγκρουση με άλλο φορτηγό πλοίο, νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζα στις νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη.

Το φορτηγό πλοίο CONSOUTH, με σημαία Αντίκουα Μπαρμπούντα, με 16 επιβαίνοντες και κενό φορτίου συγκρούσθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με το φορτηγό πλοίο PIRIREIS με σημαία Cook Islands και 17 άτομα πλήρωμα. Από τη σύγκρουση βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο PIRIREIS, με αποτέλεσμα και να αγνoούνται 10 άτομα από το πλήρωμά του.

Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες από πλωτά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 και ένα ελικόπτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου