Τρίτη 30 Απριλίου 2013


Οι Γερμανοί ξανάρχονται με όπλο τα χρήματα

Τελευταία Ενημέρωση: 30/04/2013 


ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
 
Γερμανικό ενδιαφέρον για την Καλαμάτα
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Μερικές φορές η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια. Ήταν 28 Απριλίου του 1941, όταν οι Γερμανοί μπήκαν και στην Καλαμάτα, όπου έλαβε χώρα και η γνωστή πλέον μάχη, η οποία τιμάται κάθε χρόνο. Η προέλασή τους ήταν τόσο γρήγορη που το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα δεν πρόλαβε να φύγει από την Πελοπόννησο.
Περίπου 10.000 Βρετανοί στρατιώτες αλλά και Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί εγκλωβίστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Εκεί δόθηκε η μάχη με τους Γερμανούς, οι οποίοι τελικά αιχμαλώτισαν χιλιάδες από τους αντιπάλους τους.
Εβδομήντα δύο χρόνια αργότερα, οι Γερμανοί έρχονται και πάλι στην Καλαμάτα. Αυτή τη φορά όχι με όπλα, αλλά με… χρήματα.
Ας πάρουμε το θέμα με τη χρονολογική του σειρά. Προχθές Κυριακή 28 Απριλίου 2013 γερμανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Γκέρχαρντ Μπάουερ, επικεφαλής του Συμβουλίου Περιοχής του Schwaebisch Hall (Σβέμπις Χαλ), ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Γερμανίας, τον Βέρνερ Σμιτ, ταμία και οργανωτικό στέλεχος του Συμβουλίου Περιοχής και την Τίλα Μπένσμαν, συνεργάτιδα του Οργανισμού αυτού, τους οποίους συνόδευαν η διερμηνέας Δήμητρα Ουζουνίδου και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, επισκέφτηκαν το δήμαρχο Παν. Νίκα.
Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα και ο διευθυντής του Δήμου Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος, αρμόδιος για τις σχέσεις με γερμανόφωνες χώρες.
Στην τρίωρη και πλέον σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη διαχείριση απορριμμάτων, τα αγροτικά προϊόντα, τα αδέσποτα ζώα, αλλά και θέματα επενδύσεων.
Ο Γκέρχαρντ Μπάουερ δήλωσε σύμφωνος με τα σημεία που περιλάμβαναν οι προτάσεις του Παναγιώτη Νίκα, θεωρώντας πως αποτελούν ικανοποιητική βάση συζήτησης, απηύθυνε πρόσκληση προς το δήμαρχο να επισκεφθεί την περιοχή προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου επί διαφόρων ζητημάτων, με έμφαση στη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την προοπτική συνεργασίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος τόνισε ότι «θα είναι κρίμα να μην έχουμε ως λαοί τις καλύτερες σχέσεις» και έθεσε – αποσυνδέοντάς τα από την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος – τα θέματα του κατοχικού δανείου που επεβλήθη στη χώρα μας και των γερμανικών αποζημιώσεων, συντασσόμενος με τη γραμμή της κυβέρνησης κι αναφέροντας πως πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός πως η συνεργασία θα βασίζεται στην αξιοπρέπεια και την αλληλοαναγνώριση της προσφοράς των δύο λαών στον πολιτισμό.
Θα ακολουθήσει δε η διαμόρφωση πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μια ημέρα αργότερα, χθες το πρωί, εκπρόσωποι του γερμανικού τραπεζικού ομίλου Sparkassen, που αποτελεί το φορέα μέσω του οποίου συνεργάζονται 423 ανεξάρτητες τοπικές τράπεζες της Γερμανίας, επισκέφθηκαν το δήμαρχο Παν. Νίκα. Ο φορέας αυτός, με 15.000 καταστήματα σε όλη τη Γερμανία, ενδιαφέρεται να ιδρύσει πιλοτικά 2 τοπικές τράπεζες στην Ελλάδα.
Οι εκπρόσωποί του, ο Νίκλαους Μπέργκμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Sparkassen για τη διεθνή συνεργασία και ο δρ. Γιούργκεν Ένγκελ, αρμόδιος για τη συνεργασία με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον Οδυσσέα Αθανασιάδη, διευθυντή του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εξήγησαν στο δήμαρχο ότι ενδιαφέρονται για την ίδρυση τοπικής τράπεζας στην Πελοπόννησο και έτερης στην Κεντρική Μακεδονία.
Για την Πελοπόννησο, σκέπτονται την ίδρυση τράπεζας είτε στην Καλαμάτα είτε στην Πάτρα. Στόχος τους είναι να εστιάσουν στην εξυπηρέτηση του μικροκαταθέτη και στην παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην περιοχή όπου θα εδρεύει η τράπεζα.
Οι δύο τράπεζες που πιλοτικά θα ιδρυθούν, στόχος είναι να αρχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι τέλους του έτους. Εάν η λειτουργία τους πετύχει, ο γερμανικός όμιλος θα επιδιώξει τη δημιουργία και άλλων ανά την Ελλάδα, με γοργούς ρυθμούς. Ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ πρόκειται να συναντήσουν και τον πρωθυπουργό.
Ο δήμαρχος, μαζί με το διευθυντή του Δήμου Παναγιώτη Κουτσογιαννόπουλο, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Δημόπουλο και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Πόλα Κούλη, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του γερμανικού τραπεζικού ομίλου για την κατάσταση στην περιοχή, τις προοπτικές της, την τοπική επιχειρηματικότητα, ακόμη και για ζητήματα στέγασης της τράπεζας που σκέπτονται να ιδρύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου