Δευτέρα 29 Απριλίου 2013


Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας: Από μέσα κούκλα και από έξω… πανούκλα

Τελευταία Ενημέρωση: 28/04/2013 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Για μια δεκαετία περίπου η Καλαμάτα προσπαθούσε να αποκτήσει ένα Αρχαιολογικό Μουσείο. Τελικά τα κατάφερε και απέκτησε ένα κτήριο με σημαντική προστιθέμενη αξία για την πολιτιστική της κληρονομιά.
Κι όμως, ήρθε η καθημερινότητα να το καταστρέψει. Διάφοροι «πολιτισμένοι» βάνδαλοι, αλλά και η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών και του Δήμου Καλαμάτας, μετατρέπουν, αργά αλλά σταθερά, τον εξωτερικό του χώρο σε... αχούρι.
Προχθές το απόγευμα, ένας αγανακτισμένος αναγνώστης της εφημερίδας μάς μίλησε για την κατάσταση που κυριαρχεί έξω από το μουσείο. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε καιρό να περάσουμε από εκεί και τον ακούγαμε λιγάκι παράξενα. «Ζήτησα από τους υπαλλήλους να φροντίσουν κάπως το εξωτερικό μέρος του κτηρίου και μου είπαν ότι δεν είναι η δουλειά τους. Απευθύνθηκα στο Δήμο, κι εκεί μου είπαν τα ίδια. Τι πρέπει να γίνει, δηλαδή, για να καθαριστεί; Να πάρουν οι κάτοικοι τις σκούπες και τα λάστιχα και να αρχίσουμε να το καθαρίζουμε;», μας ρώτησε.
Όση ώρα τον άκουγα, θυμήθηκα ένα πρωινό στη Φλωρεντία. Δεν είχα ύπνο και πήρα από τα ξημερώματα σχεδόν τους δρόμους με τη σύντροφό μου. Ξαφνικά στο δρόμο μας είδαμε ειδικά οχήματα του Δήμου να καθαρίζουν την πόλη, ιδιαίτερα το ιστορικό της κέντρο, με κανονική σαπουνάδα. Διαφορά πολιτισμών;
Ο θυμός, όμως, του αναγνώστη με ανάγκασε να επισκεφθώ τα αμέσως επόμενα λεπτά το χώρο. Δεν είχε άδικο. Παντού βρωμιές, άσχημη μυρωδιά, εξαιτίας κάποιων που τη νύχτα χρησιμοποιούν το χώρο ως ουρητήριο, περιττώματα πουλιών. Στα παράθυρα, στο πεζοδρόμιο, ακόμα και στις κάμερες ασφαλείας.
Κι ενώ δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα κτήρια που συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών εξαιτίας των πολλών αναρμόδιων, από την άλλη σχεδιάζουμε και ανακοινώνουμε μεγαλόπνοα προγράμματα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα. Αλήθεια, ακόμα κι αν δεν είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου, δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων ώστε να καθαρίζεται ο χώρος μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα; Τόσο δύσκολο είναι;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου