Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

196 χρόνια από την κατάληψη της Σφακτηριας και την εξόδο του Αρεως

 26 Απριλίου 2021

Ενώ ο δήμος επέλεξε την Διαδικτυακή  εορτή για την έξοδο του Αρεως μόνον ''λες και δεν προηγήθηκε η κατάληψη της Σφακτηριας με τους 350 νεκρούς'' αγνοώντας να καλέσει έστω και τυπικά τους αιρετούς επικεφαλεις των παρατάξεων ,και με την ηλεκτρονική σελίδα του δήμου να έχει καταντήσει ιστοσελίδα προβολής του δημάρχου και μόνον .

Σε όλα αυτά απάντησε με μια ''καταδρομική επιχείρηση''  ο επικεφαλής της παρατάξεως «ΝΕΣΤΟΡΙΟΣ ΣΟΦΙΑ» κύριος Βρεττάκος ο οποίος το πρωί κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο, Αναγνωσταρά Τσαμαδού Σαχίνη και των άλλων υπερασπιστών της νήσου Σφακτηριας που έπεσαν μαχόμενοι την 26η Απριλίου του 1825 καθώς και του Ιταλού Φιλέλληνα Σανταρόζα.

Αγαπητοί Φίλοι,
Σήμερα, 200 χρόνια από την Επανάσταση (1821-2021), επισκεφθήκαμε την Νήσο Σφακτηρία για να τιμήσουμε την θυσία των Ηρώων προγόνων μας στην Μάχη της Σφακτηρίας την 26-04-1825. Καταθέσαμε στεφάνι στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων, 350 Έλληνες χάθηκαν σε αυτή την Μάχη μεταξύ των οποίων και ο Αναγνωσταράς (Υπουργός Πολέμου), ο Σταύρος Σαχίνης, και ο Άναστάσιος Τσαμαδός ιδιοκτήτης του Εμπορικού Πλοίου «ΑΡΗΣ» που είχε μετατραπεί σε Πολεμικό για τις Ανάγκες του Αγώνα.
Τα πλοία ΑΘΗΝΑ, ΠΟΣΕΙΔΩΝ και ΑΧΙΛΛΕΥΣ βγήκαν από τον Όρμο του Ναυαρίνου εγκαίρως πριν να αποκλειστεί η είσοδος από τα Τουρκικά πλοία. Τελευταίο έμεινε το Μπρίκι «ΑΡΗΣ» το οποίο ανέμενε το Κυβερνήτη του Τσαμαδό, ο οποίος έδινε μάχη στην Σφακτηρία. Μετά την απόβαση 3.000 Τούρκων και την φόνευση του Τσαμαδού, το «ΑΡΗΣ» έκανε ηρωική έξοδο από το στενό πέρασμα της Σφακτηρίας με την Νήσο Φανάρι διασώζοντας τελευταία στιγμή το πλοίο και τους Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και Δημήτριο Σαχτούρη με το νέο του Πλοίαρχο Νικόλαο Βότση. Η Ναυτοσύνη του Βότση να εξέλθει το ΑΡΗΣ από το στενό αυτό άνοιγμα έχει καταγραφεί στα Ναυτικά Χρονικά, ως μέγα Ναυτικό Επίτευγμα.
Στην Μάχη της Σφακτηρίας όμως έπεσε για την Ελευθερία και δεύτερος Αρχηγός Πολέμου, ο Φιλέλληνας, Κόμης Σαντόρε Ντι Σανταρόζα, Αρχηγός Πολέμου στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας. Όταν του ζητήθηκε να προτείνει με τι τίτλο θα πολεμούσε στην Επανάσταση απήντησε ότι επιθυμούσε να αγωνιστεί σαν απλός Στρατιώτης για την Ελευθερία και τα δίκαια του Ελληνικού Λαού. Και πέθανε εκεί στην Σφακτηρία, αγέρωχος μπροστά στο θάνατο για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Η πόλη του ΣΑΒΙΛΙΑΝΟ (SAVIGLIANO) αδελφοποιήθηκε επί Δημαρχοντίας Ιωάννη Βρεττάκου όπου πήγε με αντιπροσωπεία Δημοτικών Συμβούλων, τους κ. Κώστα Λέφα, Γεώργιο Πόπορη και Ιωάννη Καλδή και τίμησαν τον Ήρωα στην Πόλη του ενώ επίσης αντιπροσωπεία του Δήμου του Σαβιλιάνο επισκέφθηκε και την Πύλο.
Δυστυχώς, σήμερα, ο κ. Δήμαρχος κ. Καρβέλας δεν κάλεσε κανένα από το Δημοτικό Συμβούλιο σε Εκδηλώσεις Μνήμης, ούτε έβγαλε Πρόγραμμα Εορτασμού όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Εθιμοτυπίας. Έτσι αναγκαστήκαμε μόνοι μας να καταθέσουμε στεφάνια στα δύο μνημεία της Σφακτηρίας ως Δημοτική Παράταξη «ΝΕΣΤΟΡΙΟΣ ΣΟΦΙΑ». Αντί να γίνει αναπαράσταση της Εξόδου του Άρεως, να κληθούν να παραστούν από την Ιταλική Πρεσβεία, να φιλοξενήσουμε αντιπροσωπεία της Πόλης του Σαβιλιάνο, να έλθει το Πολεμικό Ναυτικό και να αποτίσει Τιμές, ο Δήμος Πύλου Νέστορος να προβληθεί μέσω τηλεοράσεως για τον εορτασμό όλων των Μαχών στο Δήμο μας λόγω της Επετείου των 200 Ετών από την Επανάσταση, ο κ. Δήμαρχος δεν κάνει τίποτα.
Αντίθετα, άλλες πόλεις όπως η Σπάρτη είναι στολισμένες όλο τον Χρόνο.
Τα Σχόλια δικά σας.......



Επίσης ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Πύλου κύριος Δημήτρης Καφαντάρης ανέφερε στην προσωπική του σελίδα
26 Απριλίου / 8 Μαΐου 1825: Η πτώση της Σφακτηρίας και η έξοδος του “Άρεως”.
Τιμή και Δόξα στους ΗΡΩΕΣ !!
26/4/2016 ο Δήμος μας αναβίωσε και καθιέρωσε τον εορτασμό μιας από τις πιο σημαντικές στιγμές της Ναυτικής μας ιστορίας και του τόπου μας .
Ευχαριστώ τον Ναύαρχο Πελοπίδα Αγγελόπουλο για την καθοριστική συμβολή του στον εορτασμό.
ΥΓ οι φωτογραφίες προ Covid-19 εποχή .








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου