Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Κάστρο Μεθώνης: 500.000 ευρώ η μελέτη για την αποκατάσταση του κάστρου

Κάστρο Μεθώνης: 500.000 ευρώ η μελέτη για την αποκατάσταση του κάστρου

Το ποσό των 500.000 ευρώ θα απαιτηθεί για την μελέτη προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Κάστρο της Μεθώνης. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τις 50.000 ευρώ θα βάλει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, τις 200.000 το Υπουργείο Πολιτισμού κυρίως για ερευνητικές εργασίες, και 250.000 ευρώ θα βάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Το θέμα του κάστρου της Μεθώνης και της μελέτης αποκατάστασης του σημαντικού αυτού μνημείου θα συζητήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι προς τον περιφερειάρχη απευθύνθηκε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεθώνης Παναγιώτης Λίγγρης με επιστολή του, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.



ενω 

 

Ύστερα από επικοινωνία μας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 6/4/2021 θα υποβληθεί προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας η Προγραμματική Σύμβαση προϋπολογισμού 475.000€, για τις μελέτες αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Η προγραμματική σύμβαση διάρκειας 30 μηνών, όπως προαναφέρθηκε, είναι προϋπολογισμού 475.000 ευρώ: 195.000 ευρώ από το υπουργείο, 250.000 από την Περιφέρεια και 30.000 ευρώ από το Δήμο.
Προβλέπει τα ακόλουθα 5 υποέργα: 1) Εκπόνηση μελετών στερέωσης και αποκατάστασης για το δυτικό επιθαλάσσιο τείχος και το ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος (μεταπύργια διαστήματα των πύργων 8 και 9 μέχρι την ανατολική πύλη), 150.000 ευρώ από Περιφέρεια Πελοποννήσου.
2) Εκπόνηση μελετών στερέωσης και αποκατάστασης για το επιθαλάσσιο οχυρό Μπούρτζι, 75.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. 3) Εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης σε αυτήν και των πυλών (κεντρική πύλη, πύλη οχυρού διαδρόμου, κύρια χερσαία πύλη πλατείας Όπλων, πύλη Ακρόπολης,νότια πύλη της θάλασσας και ανατολική πύλη της θάλασσας), 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 4) Αρχαιολογικές εργασίες: καθαρισμοί, αποχωματώσεις, διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες, αναλύσεις δομητικών στοιχείων στο πλαίσιο υποστήριξης και προετοιμασίας των υποέργων 1 και 2, 120.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. 5) Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των δύο οθωμανικών λουτρών κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής στο εσωτερικό του κάστρου, 30.000 ευρώ από τον δήμο.
Αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την ολοκλήρωση των υπογραφών των συμβάσεων και τη μετάβαση στο πρακτικό κομμάτι των μελετών και της αποκατάστασης, ώστε να αναδιαμορθωθεί η εικόνα του μνημείου όσο πιο γρήγορα γίνεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου