Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Το παλιό Νοσοκομείο Πύλου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο του Ε.Ε.Σ»

ttps://dipanoskaltΤο παλιό Νοσοκομείο Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας.Πύλου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο του Ε.Ε.Σ»

Το παλιό Νοσοκομείο Πύλου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο του Ε.Ε.Σ» κατόπιν της παρέμβασης του δήμου στον προαύλιο χώρο χθες 
Αφημένο στην τύχη του ένα από τα πλέον εμβληματικά κτήρια της πόλεως Πύλου το παλιό Νοσοκομείο όπου εδώ κτυπούσε η καρδιά της υγείας για πάνω από 50 χρόνια .
Στις 26 Μαρτίου 1949 το μητροπολιτικο συμβούλιο ενέκρινε πράξη του ιερού ναού κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου με την οποία εδιδετο δωρεάν οικόπεδο του ως άνω ναού για την ανέγερση Νοσοκομείου .Και στις 26 Ιουνίου 1955 ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης ως πρόεδρος του παραρτήματος του ΕΕΣ ετελεσε τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Πυλου το οποίο ανεγέρθη με χρήματα των εν Αμερικής Μεσσηνίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 

Στις 23 Μαΐου 1985 υπεγράφη σύμβαση παραχώρησης στο ΕΣΥ μεταξύ του τότε υπουργού υγείας Γιώργου Γεννηματά και για τον ΕΕΣ του καθηγητή Ορέστη Λουρίδη ,και ενα χρόνο μετά ......




Ιστορικά στοιχεία

Η σύσταση του Κ.Υ.-Α.Ν.Μ Πύλου έγινε το 1986 (ΦΕΚ 23/13/86), άρχισε να λειτουργεί το 1995. Το 1996 έγινε η ενοποίηση με το ήδη υπάρχον, στην Πύλο, Νοσοκομείο του Ε.Ε.Σ και η ονομασία έγινε Κ.Υ.-Α.Ν.Μ Πύλου (Κέντρο Υγείας-Αποκεντρωμένη Νοσηλευτική Μονάδα Πύλου).


από εκεί και μετά πέφτει η αυλαία στο νοσοκομείο Πύλου και αρχίζει η εγκατάλειψη και η λεηλασία, οι  καταστροφές των μαρμάρινων πινακίδων με τα ονόματα των δωρητών οι κλοπές των προτομών Γεωργακόπουλου και Κοσμά με τελευταία εξαφάνιση της μαρμάρινης πινακίδας που βλέπεται στην κάτω φωτογραφία.  
και τέλος την κλοπή της πετρελαίογεννήτριας 

το ιστορικό της διάσωσης του κτηρίου από τον δήμο ξεκίνησε την τετραετία της δημοτικής αρχής του  Δημήτρη Καρακαιδου 2002-2006 που έγινε η πρώτη ενέργεια να ενταχθεί το κτήριο στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ,είχε προηγήθη  θητεία του Θαναση Φιλιποπουλου ως δημαρχου 1998-2002 ο οποίος  είχε επισκευάσει την σκεπή και τα πορτοπαράθυρα του κτηρίου ,για την παραχώρηση του κτηρίου από τον ΕΕΣ στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είχε βοηθήσει ο Αντωνης Σαμαρας στέλνοντας μάλιστα και μια μεγάλη δωρεά βιβλίων .Πρόεδρος στην διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ήταν ο Μεσσηνιος  καθηγητης Κωνσταντίνος Δημόπουλος, το φιλόδοξο σχέδιο προέβλεπε μεταπτυχιακή έδρα για την θαλάσσια αρχαιολογία λόγο και της ύπαρξης τότε  του κέντρου της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων το οποίο ήταν  στο κάστρο της Πύλου καθώς και καστρολογιας οχυρωματικής του   Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ,τις αρχιτεκτονικές μελέτες είχε αναλάβει το γραφείο ΤΟΜΠΑΖΗ και τα στατικά ο Πυλιος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ,όλες οι μελέτες ήταν χορηγία από τον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο .

τελικά το φιλόδοξο αυτό σχέδιο έμεινε στα χαρτιά  ας ελπίσουμε στο μέλλον για κάτι καλύτερο για την διάσωση του κτηρίου και την περαιτέρω μόρφωση του λαού .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου