Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Εργα ολοταχώς για ολοκλήρωση σε 6 μηνες......

Εργα ολοταχώς για ολοκλήρωση το 2014Γράφτηκε από τον 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Τρέχουν πλέον στο υπουργείο Υποδομών για την τροποποίηση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα" για τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, καθώς η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει. 
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε οδηγίες στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε κάθε κατεύθυνση και η νέα σύμβαση να πάει στη Βουλή, στα Θερινά Τμήματα πια, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Το "πιο σύντομα" επιδιώκεται να είναι μέσα στον Ιούνιο, σε διαφορετική περίπτωση, να μην πάει πέρα από το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.
«Θα καταβληθεί προσπάθεια να προχωρήσει το έργο με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι απόφαση να υλοποιηθεί», παρατήρησε στην "Ε" στέλεχος του υπουργείου. Οσον αφορά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης, ανέφερε ότι «η Ε.Ε. είναι ενήμερη για όλες τις διαδικασίες, εδώ και πάνω από 6 μήνες», αφήνοντας να εννοηθεί πως δε διαφωνεί.
Το υπουργείο εκτιμά ότι και τώρα, παρά την καθυστέρηση, το έργο μπορεί να δουλευτεί μέσα στο καλοκαίρι, Ιούλιο και Αύγουστο, ώστε ο περιφερειακός να τελειώσει και να παραδοθεί μέσα στο 2014 μέχρι τον κόμβο του Καρέλια και έως τον κόμβο του Νέδοντα, κομμάτι που θεωρείται το πιο δύσκολο κατασκευαστικά. «Μπορεί να μείνει για το 2015 το τμήμα μετά τη γέφυρα του Νέδοντα», εκτίμησε πηγή του υπουργείου. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι μέσα στο 2014 θα παραδοθεί και το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Σπάρτη, το οποίο αρχικά είχε προσδιοριστεί για το Σεπτέμβριο.
Να υπενθυμίσουμε ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης αφορά την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη των τυχόν μειωμένων εσόδων από τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου απ' το 2017 και μετά, όπως ζητάει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το υπουργείο εκτιμά ότι, μόλις η Βουλή εγκρίνει την εγγύηση, οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν ξανά το έργο (έχουν σταματήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο), οπότε μέσα σε 3-4 μήνες από την επανέναρξή του μπορεί να ολοκληρωθεί το Λεύκτρο - Σπάρτη, και μέχρι το τέλος του χρόνου, στο μεγαλύτερο τμήμα του, ο περιφερειακός της Καλαμάτας. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/39386-erga-olotaxws

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου