Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Εως και 80 ώρες εργάζονται οι γιατροί στο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού Γράφτηκε από την 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εως και 80 ώρες εργάζονται οι γιατροί στο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού
 
 
Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες, ενώ ξεπερνούν τις 70 με 80 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες οι ειδικευμένοι γιατροί και τις 58 ώρες οι ειδικευόμενοι. Αυτό τόνισε χθες μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης. Είπε ακόμη ότι ιδιαίτερα οξυμμένο είναι το πρόβλημα στις Παθολογικές Κλινικές, οι οποίες δεν εφημερεύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και αν συμβεί κάτι ειδοποιείται γιατρός από το σπίτι του που έχει κληθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή. 
Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 114 οργανικές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο, στις θέσεις τους βρίσκονται 71 γιατροί και οι προσλήψεις επικουρικών δεν βοηθά. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε και η γραμματέας του συλλόγου Χρυσάνθη Μάλλη, η σύμβασή τους διαρκεί μόλις ένα χρόνο, ενώ γνωστό είναι πως δεν υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πλήρωση των θέσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η θέση γαστρεντερολόγου που παραμένει κενή τα δύο τελευταία χρόνια, παρόλο που έχει επανειλημμένα προκηρυχθεί η θέση επικουρικού γιατρού. 
Αλλα θέματα που έθιξε ο κ. Μάκαρης και η κ. Μάλλη ήταν και αυτά της ασφάλειας στο Νοσοκομείο, που παρά τις συζητήσεις που γίνονται και τις εξαγγελίες για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, τίποτα δεν δείχνει να προχωρά. 
Επίσης, αναφορά έγινε και στην υπολειτουργία του ΠΕΔΥ Καλαμάτας, που εξαιτίας της έλλειψης σε ειδικότητες οδηγεί τους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ακόμα και για συνταγογράφηση, επιβαρύνοντας έτσι τη λειτουργία του. 
Ο Μ. Μάκαρης αναφέρθηκε ακόμη και στην αξιολόγηση που δρομολογείται στα νοσοκομεία με νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είπε ότι δεν είναι κατά της αξιολόγησης, αλλά αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει και αποτελεί τον προθάλαμο των απολύσεων, σε μια περίοδο που υπάρχουν κενές θέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Επιπρόσθετα τάχθηκε κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. 
Για τον κίνδυνο άρσης της μονιμότητας των γιατρών στα νοσοκομεία μίλησε η Χρ. Μάλλη, αλλά και για την υποχρηματοδότηση στην υγεία. Τόνισε ότι οι παροχές υγείας έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι άνθρωποι που φτάνουν πλέον στο νοσοκομείο να είναι σε προχωρημένη κατάσταση και το σύστημα να επιβαρύνεται επιπλέον για τη νοσηλεία τους. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι πολλοί από τους ασθενείς δεν έχουν να πάρουν ούτε φάρμακα. Σχετικά με τους ανασφάλιστους, τόσο η κ. Μάλλη, όσο και ο κ. Μάκαρης τόνισαν ότι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές υγείας με τους ασφαλισμένους, ενώ χαρακτήρισαν γραφειοκρατικό και δυσκίνητο το θεσμό της 3μελούς επιτροπής. Πρόκειται για μια επιτροπή που συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν ένας ανασφάλιστος θα νοσηλευτεί ή όχι. 
Ν.Κ.
Μανώλης Μάκαρης: «Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής»                                              24/06/2014 
         ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ Μανώλης Μάκαρης: «Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής»Σε επισφάλεια η δημόσια υγεία στη Μεσσηνία, σημείωσαν ο πρόεδρος και η γραμματέας του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών του νομούΤου Αντώνη Πετρόγιαννη Οι υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας μπορεί να βελτιώνονται, αλλά το έμψυχο δυναμικό του, ιατροί και υπόλοιπο προσωπικό, έχει φτάσει ή, καλύτερα, έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια εργασίας. Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος των ιατρών, Μανώλης Μάκαρης και η γραμματέας του Σωματείου, Χρυσάνθη Μάλλιου, παρουσίασαν και πάλι τα προβλήματα, τα σοβαρότερα από τα οποία είναι οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, η ασφάλεια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το ωράριο εργασίας, οι εφημερίες, αλλά και προβλήματα που αφορούν ειδικότερα στο ιατρικό προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισαν ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε επισφάλεια και στο νομό μας και η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, θα γίνει ακόμα δυσκολότερη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες. Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν το εξοντωτικό ωράριο, το οποίο έχει μετατρέψει το νοσοκομείο σε «ζούγκλα», κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας, ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής, γεγονός, μάλιστα, για το οποίο ως χώρα θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. Με κοινό παρονομαστή την υποστελέχωση, το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί, ούτε λίγο-ούτε πολύ, με κουρασμένο προσωπικό. Ιδιαίτερα οι παθολογικές κλινικές λειτουργούν πλέον οριακά. Οι ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, τόνισαν, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις έχουν γίνει εδώ και χρόνια και κανείς δε γνωρίζει, αν οι προσληφθέντες μπορούν πλέον να έρθουν στη Μεσσηνία, ενώ οι επικουρικοί βλέπουν το θέμα προσωρινά, αφού σίγουρα θα αναζητήσουν κάτι πιο μόνιμο. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι δεν υπάρχει φύλαξη, με αποτέλεσμα να έχουν κλαπεί από τηλεοράσεις και διάφορες άλλες συσκευές μέχρι αντικείμενα και τσάντες των γιατρών, ενώ ζημιές και διαρρήξεις καταγράφονται και στα πάρκινγκ του νοσοκομείου. Κι αυτή η κατάσταση υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς κανείς αρμόδιος να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε στις μεγάλες αδυναμίες που έχει το ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να έρχονται στο νοσοκομείο ακόμα και μια απλή συνταγογράφηση. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης. Ο κ. Μάκαρης είναι υπέρ, αλλά πρόσθεσε ότι ο τρόπος επιλογής είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα. Τέλος, έγινε αναφορά και στο θέμα της μονιμότητας των Επιμελητών Β', που καθυστερεί εσκεμμένα, αλλά και στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. «Είναι δυνατόν σ' αυτή την ηλικία κάποιος να εργάζεται παραγωγικά;», αναρωτήθηκε. 
 http://www.tharrosnews.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/40026-giatroi-nosokomeio-kalamata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου