Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Εντάσεις και προκλήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο



Εντάσεις και προκλήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

        
Σήμερα το πρωί, Παρασκευή 20 Ιουνίου, ξεκίνησε το περιφερειακό συμβούλιο στην Τρίπολη, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού, καθώς είχε ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση επί του θέματος, αφού πρόκειται για ένα μείζον θέμα, του οποίου η άμεση επίλυση κρίνεται σαφώς απαραίτητη από τους αρμοδίους.
Πριν αναφερθούν οι απόψεις των ομιλούντων, περιφερειακών συμβούλων, να επισημανθεί ότι το κλίμα στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο διεξήχθη με γνώμονα την προκλητική στάση, τις ύβρεις και τις προσβολές που εξαπολύονταν ανάμεσα σε περιφερειακού συμβούλους και όχι μόνο.
Ο κ Γόντικας, επεκάλεσε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ Τατούλη πολιτικό απατεώνα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει ότι η περιφέρεια κοροϊδεύει και εξαπατά τους κτηνοτρόφους, όχι μόνο τους εκεί παρευρισκομένους, που συγκεντρώθηκαν σήμερα για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν και να συζητήσουν το πρόβλημα, αλλά και όλους όσους αυτή τη στιγμή χάνουν κοπάδια, εξαιτίας του ιού που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες. Ξαφνικά, τόνισε ο κ Γόντικας, προέκυψαν συνέδρια και συναντήσεις, ενώ όταν έπρεπε να ψεκάσουν τον φορέα του ιού, δεν το έκαναν, καταδικάζοντάς τους ως υπευθύνους για εγκληματική, όπως είπε ενέργεια, καθώς το εν λόγω πρόβλημα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, χωρίς να δίνεται ούτε ένα cent, όπως τόνισε στους κτηνοτρόφους.
Η κ Νικολάκου, επεσήμανε ότι αυτό το οποίο ο κ Γόντικας κάνει, είναι άκρως απαράδεκτο, εναντίον των κτηνοτρόφων, ενώ δήλωσε ότι τον αφήνουν στο παραλήρημά του, αρκεί να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλευσε εναντίον των περιφερειακών συμβούλων, των όσων χαρακτήρισε ως «πολιτικούς απατεώνες».
Ο κ Γόντικας, αφού τελείωσε την ομιλία του, ανέφερε ότι απευθύνεται προσωπικά στον κ Τατούλη, λέγοντας ότι μόνο ένας πολιτικός απατεώνας, μπορεί να μιλά άσχημα στη Λαϊκή Συσπείρωση και να επιτίθεται λεκτικά, μιλώντας για προηγούμενες δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Το ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε απ’ τη ροή της συζήτησης, εξελίχθηκε σε προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Τατούλη  και Γόντικα. Ο κ Τατούλης, φανερά ενοχλημένος, απεκάλεσε τον κ Γόντικα σκευωρό, ξεχωρίζοντας το ΚΚΕ από εκείνον, ενώ δήλωσε ότι ο τρόπος του είναι άκρως φασιστικός και έκανε λόγο για έργο τέχνης, και μάλιστα επικίνδυνο, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους κτηνοτρόφους. Τόνισε επίσης, ότι ο κ Γόντικας είναι δειλός, και ότι οι τύψεις, εάν έχει όπως είπε, ίχνος συνείδησης θα τον ακολουθούν σε όλη την πολιτική του ζωή. Ο κ Τατούλης, ζήτησε να μην αποσυρθεί κανένας χαρακτηρισμός εις βάρος του , καθώς η κοινωνία όπως είπε, έχει καταλάβει μετά απ’ αυτό, τον τρόπο σκέψης του κ Γόντικα.
Ανάμεσα σε όλα αυτά, ακούστηκε και η φωνή του περιφερειακού συμβούλου, κ Παπαφωτίου, ο οποίος απεκάλεσε τον κ Γόντικα «τζάμπα μάγκα», όταν ο τελευταίος δήλωσε φανερά εκνευρισμένος ότι εάν θέλουν να του αφαιρέσουν τον λόγο, ας φέρουν και τα ΜΑΤ να τον συλλάβουν, υπονοώντας προφανώς προηγούμενες κινήσεις του ΠεΣυ Πελοποννήσου και ειρωνευόμενος την όλη κατάσταση.
Επί του θέματος τώρα, ο κ Πατσαρίνος, δήλωσε ότι η σύμβσαη είναι ασαφέστατη αφήνωντας πολά κενά και ερωτηματικά.
Μετά την κ Νικολάκου, η οποία τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου εμφανίζει το πρόβλημα και δεν το κρύβει, αλλά και ότι είναι συκοφαντίες τα μεγάλα ποσοστά περί νοσηρότητας και θνησιμότητας κοπαδιών, τον λόγο πήραν οι ειδικοί,κ Στεφανόπουλος και κ Σταματοπούλου, διευθύντρια κτηνιατρικής Πελοπονήσου, η οποία τόνισε ότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται, προκειμένου να λύσουν άμεσα το πρόβλημα, να ξεκινήσει η καταπολέμηση σκνίπας και να υπάρξει παρέμβαση σε στάνες, ούτως ώστε να ανασταλεί ο ιός.
«Δεν μπορούμε να το παίξουμε Wikipedia», επεσήμανε η κ Νικολάκου, θέλοντας να πει ότι δε γίνεται να είναι μεμονωμένα η Περιφέρεια σε κάθε στάνη και να αναλύει το πρόβλημα, αλλά ότι δουλεύει με μέσους όρους κρουσμάτων. Η Περιφέρεια τόνισε, εμφανίζει το πρόβλημα και δεν το κρύβει, ενώ σχετικά με την ειδική επιστημονική επιτροπή, είπε ότι θα απαρτιστεί από αρμόδιους πολιτικούς και ιατρικούς φορείς και εκπροσώπους αυτών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Η Περιφέρεια έκλεισε, επαγρυπνεί, όσο κι αν κάποιοι δημιουργούν χωρίς λόγο εντυπώσεις. Τέλος, ανέφερε ότι ποσοστιαίως για το εν λόγω πρόβλημα, δουλεύουν στο 50% οι δημοτικές αρχές και στο άλλο 50%, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ Τατούλης, τοποθετήθηκε τελευταίος στον πρώτο κύκλο της συζήτησης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αφήνει τις τύχες των ανθρώπων στην κυβέρνηση και σε υπουργούς, αλλά η ίδια προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα. Ανέφερε δε, ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου, ενώ επεσήμενε, ότι πρέπει να σταματήσει ο ακραίος λαϊκισμός, και να δουν συνολικά τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει προκύψει εξαιτίας των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού με συνέπεια και υπευθυνότητα.


http://www.arcadiaportal.gr/


Τα 5.000.000 ευρώ για τον καταρροϊκό πυρετό έγιναν 500.000 ευρώ…
     Παρασκευή, 20 Ιούνιος 2014        
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πριν μία εβδομάδα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε με περίπου πανηγυρικό τόνο ότι εξασφάλισε 5.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, ποσό που σήμερα είπε ότι ανέρχεται σε 500.000 ευρώ…
Ο τίτλος του δελτίου Τύπου της περασμένης εβδομάδας ήταν «5 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπογραφή της ΚΥΑ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού», ενώ ο τίτλος του σημερινού δελτίου Τύπου είναι: «Πρωτοβουλία της Περιφέρειας και 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του καταρρροϊκού πυρετού» καθώς και «Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης " Την τύχη των ανθρώπων μας δεν την αφήνουμε στα χέρια κανενός"».
Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκριση του προγράμματος διαχείρισης των εντόμων που μεταδίδουν τον καταρροϊκό πυρετό στα κοπάδια.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «Δεν κρύψαμε το πρόβλημα, ούτε κρυφτήκαμε, αλλά βγήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο για την κτηνοτροφία, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Είχαμε επίσης προβλέψει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασής μας με το ποσό των 500.000 για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η διαχείριση των εντόμων φορέων του καταρροϊκού πυρετού».  Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα στην έδρα της Περιφέρειας, αλλεπάλληλες συσκέψεις και ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφερειακές Ενότητες και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, του γενικού γραμματέα και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «Από την πρώτη στιγμή μάλιστα συνεννοήθηκα με τον κ. Υπουργό για την ενίσχυση των υπηρεσιών μας με ανθρώπινο δυναμικό και ήδη έχουν υπογραφεί οι προκηρύξεις. Από το Υπουργείο διεκδικήσαμε τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, για το ημερήσιο σιτηρέσιο των ζώων σε καραντίνα και για τη μετακίνηση των κοπαδιών που βρίσκονται σε καραντίνα, για το οποίο ήδη λάβαμε την άδεια».
Αναφερόμενος στο έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τις οποίες εξήρε, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα πειστήριο ότι η νόσος προϋπήρχε, όπως αποδεικνύουν οι έλεγχοι που τακτικά γίνονταν, και είναι ψέμα ότι εμείς αμελήσαμε. Οι υπηρεσίες μας είναι αυτές που εντόπισαν τη νόσο και αυτό οφείλεται στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά τους. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε υποψία κρούσματος τηρήθηκαν απόλυτα τα προβλεπόμενα της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και μόλις επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα λήφθηκαν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Προσπαθήσαμε εξαρχής να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους επ’ ωφελεία της κτηνοτροφικής οικονομίας και όχι να επιδοθούμε σε ένα αλισβερίσι κομματικών επιδιώξεων».
«Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με επίμονη προσπάθεια πολλών ετών, αν τηρηθεί με αυστηρή πειθαρχία το πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα αντιμετωπιστεί" δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «Αποτελεί αναμφίβολα δύσκολο στοίχημα το οποίο θα το κερδίσουμε, όπως άλλωστε κάναμε με την ελονοσία και το πρόγραμμα δακοκτονίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου