Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Στην Γλυφάδα Πυλιας Αμερικανίδες φοιτήτριες, ο Skitsofrenis, το National Geographic και πολλοί άλλοι

Αμερικανίδες φοιτήτριες, ο Skitsofrenis, το National Geographic και πολλοί άλλοι στη Γλυφάδα Παρασκευή, 20 Ιούνιος 2014                    


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΙΤΟΥ
Φοιτήτριες από διάφορες περιοχές της Αμερικής, εκπρόσωποι του National Geographic  Ιταλίας, άλογα του Θανάση Κυριακόπουλου, ο Skitsofrenis και πολλοί ακόμη δημιουργικοί άνθρωποι συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στη Γλυφάδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε μια εξαιρετική παραδοσιακή γιορτή για το Σίτο…
Ήταν ένα αφιέρωμα του δραστήριου και προοδευτικού Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του χωριού. Ένα χωριό με μεγάλη ιστορία και παράδοση, την οποία οι κάτοικοί του τιμούν και προβάλλουν μέσα από τα πολλά έργα που έχει δημιουργήσει ο Skitsofrenis Κώστας Λούζης.
Πέρσι το καλοκαίρι ο Αντώνης Κατσάς κάλεσε τον Skitsofreni στη Γλυφάδα, προκειμένου να φτιάξει σε τοίχο στο κέντρο του χωριού ένα έργο που να εικονίζει τον κόπο αλλά και το δυναμισμό των αγροτών. Η δημιουργία εντυπωσίασε τους κατοίκους της Γλυφάδας, που μέσω του Αντώνη Κατσά και του Συλλόγου τους, κράτησαν τον Skitsofreni στη Γλυφάδα για ένα μήνα περίπου, μέσα στον οποίο εκείνος έφτιαξε πολλά έργα σε διάφορους τοίχους του χωριού, έργα που αφορούν στην αγροτική, αγωνιστική και δημιουργική παράδοση των κατοίκων. Όπως μας είπε ο Skitsofrenis, φέτος θα πάει και πάλι και θα συνεχίσει το έργο του.
Έτσι, η Γλυφάδα έχει γίνει ένα ανοιχτό μουσείο για τον πολιτισμό και τον αγώνα των αγροτών, μέσα όμως από τη μοντέρνα τέχνη της ζωγραφικής του δρόμου και του γκράφιτι.
Το εκπληκτικό αφιέρωμα στο Σίτο παρακολούθησαν περίπου 25 φοιτήτριες από πανεπιστήμια της Αμερικής, οι οποίες φιλοξενούνται από το Μανιατάκειον Ίδρυμα της Κορώνης και συμμετέχουν σε πρόγραμμα για τη Μεσογειακή Διατροφή και την ανθρωπολογία της διατροφής στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Κορώνη είναι η μία από τις τέσσερις εμβληματικές κοινότητες της Μεσογείας, που κατάφεραν να εντάξουν τη Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογο της UNESCO με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Τις φοιτήτριες συνόδευσαν η Νάντια Μελινιώτη από το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών και η Βίκυ Ιγγλέζου από το Μανιατάκειον Ίδρυμα. Η κ. Μελινιώτη μας είπε ότι οι φοιτήτριες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες αφενός από τη φιλοξενία που έχουν στην Κορώνη και αφετέρου από τον πολιτισμικό πλούτο της περιοχής σε ό,τι αφορά τη Μεσογειακή Διατροφή και όχι μόνο. Η κ. Ιγγλέζου από την πλευρά της ευχαρίστησε πολύ θερμά το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας για την εξαιρετική γιορτή που διοργάνωσε.
Το αφιέρωμα στο Σίτο περιελάμβανε επίδειξη για το πώς γινόταν το αλώνισμα, στο οποίο συμμετείχε ο Θανάσης Κυριακόπουλος, από το Χατζή, με τα γνήσια ελληνικά άλογά του. Άλλοι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν στις φοιτήτριες πως έβγαινε το αλεύρι στο μικρό χειροκίνητο μύλο. Κατά την παρουσίαση του αφιερώματος διάβασε κείμενα η Μαρία Τούμπουρου.
Τις εντυπώσεις έκλεψαν πάντως οι γυναίκες της Γλυφάδας, που είχαν ετοιμάσει και του πουλιού το γάλα προκειμένου να το προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Από παραδοσιακές μπουκιές, κεντητά ψωμιά και παραδοσιακές πίτες μέχρι γεμιστά και όσπρια μαγειρευτά, καθώς και τοπικά γλυκίσματα.
Οι γυναίκες επίσης τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και χόρεψαν, μαζί με άντρες χορευτές του χωριού αλλά και γειτονικών χωριών, όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.
Στο χορό μπήκαν εντυπωσιασμένες και οι αμερικανίδες αλλά και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, που έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
Ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας, Σπήλιος Βασιλόπουλος, μίλησε σύντομα για την προσπάθεια του Συλλόγου να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στο χωριό και τους κατοίκους του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες της Γλυφάδας, τονίζοντας ότι εκείνες «ευθύνονται» για το 80% των όσων παρουσιάστηκαν.
Το αφιέρωμα παρακολούθησαν και θα απαθανατίσουν μέσα από φωτογραφίες και δημοσιογραφικά κείμενα οι εκπρόσωποι του National Geographic Ιταλίας, Antonio Politano και Elena Ceccarelli, που επίσης φιλοξενούνται στην Κορώνη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα. Όπως οι ίδιοι μας είπαν, έμειναν ενθουσιασμένοι από την παραμονή τους στην περιοχή και από όσα είδαν.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόλαυση του φαγητού που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες της Γλυφάδας, με χορούς από τους επισκέπτες και τους κατοίκους του χωριού και με τραγούδια.
Οι επισκέπτες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας γνωρίσει ένα χωριό ζωντανό και δημιουργικό, με κατοίκους που ξέρουν να συνεργάζονται και να προσπαθούν για το γενικό καλό.
Στ.Μ.

Κλιμάκιο του National Geographic στην Κορώνη

Τελευταία Ενημέρωση: 20/06/2014  

Κλιμάκιο του National Geographic φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην Κορώνη, ύστερα από ενέργειες του Μανιατάκειου Ιδρύματος, σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας.
Ο δημοσιογράφος Antonio Politano και η γεωγράφος Elena Ceccarelli, του παγκόσμιου γεωγραφικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος περιοδικού National Geographic, ταξίδεψαν στην Κορώνη, προκειμένου να κάνουν αφιέρωμα στην Εμβληματική Κοινότητα. Αυτό θα ενσωματωθεί σε ένα ευρύ ρεπορτάζ που αφορά στις τέσσερις Εμβληματικές Κοινότητες των χωρών που υποστήριξαν την πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της UNESCO.
Σκοπός του ρεπορτάζ είναι η ανάδειξη των περιοχών και των πολιτισμών αυτής της ιδιότυπης κοινής κουλτούρας που μοιράζονται οι λαοί που ζουν γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία φέρνει τους ανθρώπους κοντά και ενδυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις, συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των φυσικών πόρων, στην καλή υγεία και τη δημιουργικότητα, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο διαπολιτισμικής και διαγενεακής ανταλλαγής, βρίσκεται στο επίκεντρο κοινωνικών εκδηλώσεων και είναι διαρκώς παρούσα στην προφορική παράδοση.
Ο δημοσιογράφος και η γεωγράφος παρακολουθούν το πρόγραμμα που έχουν προετοιμάσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα και η αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Πελαγία Λευτάκη, ώστε να «ψηλαφίσουν» το διατροφικό πολιτισμό της πρέσβειρας της Μεσογειακής Διατροφής. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ψάρεμα αστακών, γνωριμία με τα μεσσηνιακά βότανα, επίσκεψη στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο-μουσείο στο Χαρακοπιό και στον υπεραιωνόβιο ελαιώνα του Αγίου Μάρκου, στις εγκαταστάσεις της εργοστασιακής μονάδας Κ. Παπαδημητρίου στη Θουρία, στο Μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Κορώνη, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας στη Χώρα για να παρακολουθήσουν το δρώμενο «σίτος» και στο Κτήμα Μανιατάκη.   
- See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-national-geographic-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7#sthash.kPN4h97Q.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου