Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Πιθανες αλλαγες στο σχέδιο νόμου που αφορά στη διαχείριση του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Τελευταία Ενημέρωση: 24/06/2014   
ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ-ΕΤΟΙΜΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Ένα βήμα πίσω κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου που αφορά στη διαχείριση του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας. Μετά τα κύματα οργής, τις κινητοποιήσεις πολιτών και τη θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, νομικούς, ακόμη και βουλευτές της κυβέρνησης, τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ξαναχτένισαν το κείμενο του νομοσχεδίου και προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», επαναφέρουν ως μέγιστο όριο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού τα 500 τ.μ. και τίθεται υποχρεωτική ζώνη παραλίας 15 μέτρων. Τα παραχωρούμενα τμήματα δε θα μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της παραλίας, ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα.
Επίσης, από τη διάταξη που αφορούσε στη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών εξαφανίζεται η λέξη «νομιμοποίηση» και αντικαθίσταται από τη λέξη «αδειοδότηση», ενώ αλλάζει και η ημερομηνία κατασκευής των κτισμάτων τα οποία θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.


Οι κόκκινες γραμμές
Ειδικότερα, στο κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση στις 17 Απριλίου - προκειμένου να αντικαταστήσει τον Ν. 2971/01 και τις τροποποιήσεις του - περιλαμβάνονταν διατάξεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων τα οποία μπορούσαν να έχουν χτιστεί ως την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Με τη νέα ρύθμιση θα νομιμοποιούνται κατασκευές οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν λάβει νόμιμη άδεια - όπως εγκαταστάσεις δημόσιες και ιδιωτικές που εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς - αλλά δεν το είχαν κάνει.
Δηλαδή, όπως λένε οι ίδιοι, πρόκειται για νόμιμες χρήσεις στη ζώνη του αιγιαλού και δεν αφορά νομιμοποίηση αυθαίρετων κατοικιών, εστιατορίων ή τμημάτων ξενοδοχειακών μονάδων.


Στα 100 μέτρα η ζώνη
Στο νομοσχέδιο προστίθεται διάταξη η οποία προβλέπει ζώνη παραλίας 100 μέτρων στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και στους υγρότοπους διεθνούς σημασίας Ramsar. Γενικότερα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεσμοθετείται υποχρεωτική ζώνη παραλίας πλάτους 15 μέτρων και όχι 10 μέτρων, όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη μορφή του νομοσχεδίου.


Αφαιρείται η επιχωμάτωση
Οι έντονες αντιρρήσεις που αφορούσαν στη διάταξη για την επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου ήταν καταλυτικές. Τελικά, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καταργείται η συγκεκριμένη διάταξη η οποία αναφερόταν σε επιχωμάτωση πέντε τετραγωνικών μέτρων θαλάσσης ανά κλίνη για την εξυπηρέτηση τουριστικών επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για τις οποίες έχει εγκριθεί ΕΣΧΑ∆Α ή ΕΣΧΑΣΕ (τα fast track Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Στρατηγικών Επενδύσεων).


Παραλίες


Παραχώρηση μόνο ως το 50% της έκτασης


Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, προσθέτει διατάξεις, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνονται στον ισχύοντα νόμο, τον 2971/01, αλλά είχαν «ξεχαστεί». Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μέγιστη επιφάνεια που θα μπορεί να μισθώσει ένας επιχειρηματίας για ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.ά. θα είναι τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, μεταξύ δύο... πόστων θα πρέπει να παραμένει διάδρομος 70 μέτρων - η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων μεταξύ των παραχωρήσεων.
Η διατήρηση ελεύθερης ζώνης δε θα ισχύει για όσους διατηρούν ταβέρνα, καφέ κ.τ.λ. και κάνουν χρήση της παραλίας που βρίσκεται μπροστά τους. Σε κάθε περίπτωση, τα παραχωρούμενα τμήματα για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας δε θα μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της έκτασης, ώστε σε μικρούς κόλπους να παραμένει ελεύθερο τμήμα για τους πολίτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, το 20% από το αντάλλαγμα παραχώρησης αιγιαλού σε προστατευόμενες περιοχές θα πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να υποστηριχθούν παρεμβάσεις για την ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου