Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων ζήτησε ο Βίτσας από το Δήμο Μεσσήνης


Με την μέθοδο καρμπόν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας  αναζητά από κάθε δήμο χώρους φιλοξενίας
Ο Δήμος Μεσσήνης είναι ο πρώτος από τη Μεσσηνία που έλαβε επίσημη επιστολή από τον υφυπουργό εθνικής άμυνας κ. Βίτσα, που του ζητά να υποδείξει συγκεκριμένα μέρει όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 250-500 πρόσφυγες στην επικρατεια του. Πρόκειται για ένα έγγραφο που κυκλοφορεί ως φωτοτυπια με το ιδιο σκεπτικο σε πολλούς δήμους της χώρας και αλλάζει μόνο η ημερομηνία, ο αποδέκτης δήμαρχος και η τοποθεσία.


Χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων ζήτησε ο Βίτσας από το Δήμο Μεσσήνης


Χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων ζήτησε ο Βίτσας από το Δήμο Μεσσήνης
15 Ιουν 2016
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
«Να μας προτείνετε χώρους στα όρια του Δήμου σας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών», ζητάει από το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής του Διυπουργικού για τη διαχείριση του προσφυγικού, Δημήτρης Βίτσας. Ο δήμαρχος παρουσίασε το σχετικό έγγραφο που του απεστάλη από τον αναπληρωτή υπουργό, το βράδυ της Τρίτης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης…
Ο δήμαρχος Μεσσήνης καλείται να προτείνει στον Δημήτρη Βίτσα χώρους που να μπορούν να φιλοξενήσουν από 250 μέχρι 500 άτομα, είτε είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου είτε ιδιωτών που ενδιαφέρονται να τους νοικιάσουν.
Ο Γιώργος Τσώνης ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, που θα γίνει σύντομα, θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα με σκοπό να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις εφόσον βρεθούν κατάλληλοι χώροι.
Η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού προς το δήμαρχο Μεσσήνης έχει ως εξής: «Κύριε Δήμαρχε, όπως σας είναι ήδη γνωστό, η χώρα μας το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζήτημα το προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία όλων των κρατικών δομών συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις παρέχοντας προσωπικό, μέσα, υλικά και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών.
Κατόπιν των παραπάνω και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, θα ήθελα να μας προτείνετε χώρους στα όρια του Δήμου σας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών. Οι χώροι αυτοί μπορεί να ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή σε ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν το χώρο τους προς ενοικίαση. Ο κάθε χώρος χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κατ’ ελάχιστο 250 άτομα και μέγιστο 500 άτομα.
Την καθαριότητα, σίτιση κλπ αναλαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τη φύλαξη και τάξη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Δήμος αναλαμβάνει την αποκομιδή και συγχρόνως περιλαμβάνεται στους Δήμους που θα ενισχυθούν με προσωπικό (οχτάμηνες συμβάσεις) μέσω του Υπουργείου Εργασίας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις».
Πάντως στο Δημοτικό Συμβούλιο σημειώθηκε ένταση, σε αντιπαράθεση που είχαν ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, όταν ο πρώτος τόνισε ότι ο δεύτερος υιοθέτησε άκριτα δημοσιεύματα για τη δήθεν επικείμενη μεταφορά προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο της Τριόδου, στην Ανδρούσα και στη Βελίκα. Ο Γιώργος Τσώνης υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι παντελώς ανυπόστατα, ότι όταν έγιναν τα δημοσιεύματα που υιοθέτησε ο Στάθης Αναστασόπουλος δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση του Δήμου Μεσσήνης και ότι σκοπός του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είναι να δημιουργήσει προβλήματα. Ο Στάθης Αναστασόπουλος απάντησε ότι ο δήμαρχος χειρίζεται το θέμα χωρίς την πρέπουσα σοβαρότητα, ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον για δημοσιεύματα που έγιναν σε πανελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης και όχι μόνο σε τοπικά και ότι πρέπει οπωσδήποτε το αεροδρόμιο της Τριόδου να μην αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από όλες τις παρατάσεις, σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων, σε ποσοστό που αναλογεί στο Δήμο Μεσσήνης και με τον όρο ότι η φιλοξενία τους θα γίνει σε χώρο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα.
Στ.Μ. 
http://www.kalamatajournal.gr/perifereia/dimoi-messinias/xorous-gia-ti-filoksenia-prosfygon-zitise-o-vitsas-apo-to-dimo-messinis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου