Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι πλέον δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες και περιουσίες τους!!!!!

Ανησυχία παρά τις διαβεβαιώσεις Τατούλη, των ιδιοκτητών γης στο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού
  09/06/2016
…για τις προσβάσεις στις περιουσίες τους

Πολλά νέα «επεισόδια» φαίνεται πως θα δούμε στο έργο του πολύπαθου δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού εξαιτίας μελετητικών παραλείψεων και αστοχιών, αφού έτσι όπως έγινε, δεν υπάρχουν προσβάσεις σε κτήματα και ιδιοκτησίες, γεγονός που από μόνο του εγείρει πολλά ερωτηματικά και προκαλεί σοβαρά προβλήματα και μεγάλες αντιδράσεις!
Χθες, στη νέα γέφυρα του δρόμου που ενώνει τη Μαραθόπολη με τους Γαργαλιάνους, βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με υπηρεσιακούς παράγοντες και συνεργάτες του, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Τριφυλίας και στελέχη της Δ.Α. Τριφυλίας, για να δουν από κοντά την εξέλιξη των εργασιών. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον πρόεδρο και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, καθώς και ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι πλέον δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες και περιουσίες τους!
Ο κ. Τατούλης δεν ανέλαβε, παρά την επιμονή αγροτών και ιδιοκτητών γης, καμία ρητή δέσμευση, ωστόσο ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να βρει τρόπους επίλυσης και αυτών των προβλημάτων, θυμίζοντας και τονίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε υποχρεώσεις, στρεβλώσεις, λάθη του παρελθόντος, αλλά κατάφερε να φέρει σε πέρας το έργο, το οποίο φτάνει σε πλήρη ολοκλήρωση το προσεχές διάστημα. Θύμισε, επίσης, ότι αυτό το έργο εξαιτίας του παρελθόντος του έχει στοιχίσει και συνολικά θα στοιχίσει τρεις, τέσσερις και πέντε φορές πάνω από τον αρχικό του προϋπολογισμό!
Τον κ. Τατούλη περίμεναν και «υποδέχτηκαν» στη γέφυρα του δρόμου Μαραθόπολη – Γαργαλιάνοι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, με μέλη του συλλόγου και ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι και του εξέφρασαν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται.
Ο κ. Σινάνης αναφέρθηκε στην έντονη ανησυχία που υπάρχει στην περιοχή, ενώ τόνισε πως μέχρι και σήμερα κανένας δεν τους έχει πει επίσημα, παρότι εγγράφως ζητούν ενημέρωση, τι δρόμος θα είναι, αν θα είναι κλειστός ή ανοιχτός και πώς θα πηγαίνουν στις ιδιοκτησίες τους, αφού παράδρομοι και προσβάσεις δεν υπάρχουν στην εργολαβία ολοκλήρωσης.
Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τα όμβρια ύδατα, τα οποία, όπως είπε ο κ. Σινάνης, παροχετεύονται σε χωράφια χωρίς να υπάρχει δίκτυο απορροής τους. «Το δρόμο, εμείς τον θεωρούμε με ατέλειες και έχουμε παράκληση, θέλουμε δέσμευση, ότι πριν ολοκληρωθεί θα εξασφαλιστούν η ασφάλεια των διερχομένων, οι διαβάσεις, είτε με παράδρομους είτε αλλιώς, είναι τεχνικό το θέμα, η πρόσβαση στις ιδιοκτησίες. Επίσης, να λυθούν όλα τα προβλήματα σ’ αυτό το διάστημα», τόνισε ο κ. Σινάνης, ενημερώνοντας τον περιφερειάρχη.
Κανένας από τους ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πρόσβαση και όπου υπάρξει πρόβλημα, θα διευθετηθεί, επισήμανε ο προϊστάμενος της ΔΤΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργος Κωστόγιαννης.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Τατούλης, αφού σημείωσε πως ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού έμοιαζε πάρα πολύ με το γεφύρι της Άρτας, τόνισε ότι είναι έργο πνοής για την περιοχή, στο οποίο η Περιφερειακή Αρχή επένδυσε! «Όταν την πρώτη φορά το είχα ανακοινώσει εδώ, κανένας δεν πίστευε ότι θα τελείωνε! Σήμερα, λοιπόν, μαζί με τους συνεργάτες μου, χαίρομαι γιατί η προσπάθεια που κάναμε, με εξαιρετική επικουρία της Δημοτικής Αρχής και του κ. δημάρχου, βρίσκεται πλέον στο τέλος υλοποίησης! Γι’ αυτό το έργο η Περιφερειακή Αρχή έχει πληρώσει πάνω από 20 εκ. ευρώ στις απαλλοτριώσεις, μετά τη γνωστή υπόθεση των ελληνικών δικαστηρίων. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στις προσφυγές και τις διεκδικήσεις…
[…] Ήρθαμε εδώ για να δούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες, για να δούμε πώς οι αγρότες δε θα εμποδίζονται και θα διευκολύνονται. Καταλήξαμε σε μία συμφωνία. Οι υπηρεσίες μας, σε τεχνική συνεργασία μαζί με την ανάδοχο εταιρεία, αλλά και με τον τοπογράφο του Αγροτικού Συλλόγου, θα προχωρήσουν στη διεκπεραίωση και τη διευθέτηση όλων των πραγμάτων. Αυτός ο δρόμος θα είναι κόσμημα για την Π.Ε. Μεσσηνίας και τη μεταφορά του τουριστικού προϊόντος, κόμβος για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας…».
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη και η περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα.
Από την πλευρά του, ο κ. Σινάνης σημείωσε ότι το έργο είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας και πως ο δρόμος είναι για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά μέχρι στιγμής δεν το βλέπουν. Αντίθετα, βλέπουν ότι «είναι για να εξυπηρετήσει μια συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση».
«Με ενέργειες του Αγροτικού Συλλόγου ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Να δούμε τι είναι αυτός ο δρόμος και ποιους μπορεί να εξυπηρετήσει. Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος. Τώρα μαθαίνουμε αν ο δρόμος είναι κλειστός ή ανοιχτός. Τώρα μαθαίνουμε αν υπάρχουν προσβάσεις για να πηγαίνει ο κόσμος να παίρνει την παραγωγή του. Εκείνο που ζητάμε, ως Α.Σ. Γαργαλιάνων, κι ο κόσμος όλος της περιοχής, είναι η δέσμευση των αρμοδίων. Είτε λέγεται Περιφέρεια είτε λέγεται εταιρεία κατασκευαστική, να δεσμευτούν ότι με το τελείωμα του δρόμου θα εξυπηρετηθούν κι όλες οι προσβάσεις, είτε είναι παράδρομοι είτε είναι διαβάσεις.
[…] Προσωπικά εμένα δε με καθησύχασε τίποτα, γιατί σ’ ένα μήνα τελειώνει ο δρόμος. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά. Δεν υπάρχουν προσβάσεις, όπως μπορείτε να δείτε…», απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σινάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου