Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

«Κραυγή αγωνίας» από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πύλου


«Κραυγή αγωνίας» από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πύλου


Επιστολή προς το δήμο Πύλου – Νέστορος απέστειλε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλου, Μιχάλης Ρεντούλης, ζητώντας την άμεση τοποθέτηση οδηγού ασθενοφόρου, δεδομένου ότι, όπως ο ίδιος τονίζει, «ήδη τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στο ΚΥ είναι πολλά και σημαντικά με ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό και δεν θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας».
Συγκεκριμένα στην επιστολή του, με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2016, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλου αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ΠΕΔΥ – Κέντρο Υγείας Πύλου λόγω έλλειψης οδηγών για τα ασθενοφόρα. Εάν και υπάρχουν δτο ΚΥ τρεις οδηγοί που καλύπτουν μια συγκεκριμένη βάρδια και δύο διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου του παραρτήματος ΕΚΑΒ Πύλου, δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλες τις βάρδιες του μήνα και έχουμε τουλάχιστον ανάγκη από δύο ακόμα οδηγούς, οι οποίοι θα μπορούν να καλύπτουν τις εναπομείναντες κενές βάρδιες.
Το πρόβλημα προβλέπεται να οξυνθεί τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση των επισκεπτών αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων.
Η υπάρχουσα κατάσταση απαιτεί προσοχή καθώς η έλλειψη των οδηγών μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες σε ότι αφορά την επείγουσα μεταφορά και τραυματιών, δεδομένου ότι οι ήδη υπηρετούντες δεν επαρκούν να καλύψουν τις 90 βάρδιες που υπάρχουν το μήνα.
Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος οδηγός σε βάρδια η διακομιδή πραγματοποιείται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας το οποίο καλείται από την Καλαμάτα με καθυστέρηση 45-60 λεπτά. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στην περιοχή μας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική καλοκαιρινή περίοδο που διαμένουν πάνω από 30.000 άτομα, η κατάσταση απαιτεί προσοχή καθώς η έλλειψη οδηγών μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες σε ότι αφορά την επείγουσα μεταφοεά τραυματιών ή ασθενών.
Με την παρούσα επιστολή ζητώ να μεριμνήσετε ώστε με άμεσες ενέργειες του Δήμου να προβείτε στην παραχώρηση οδηγού, ο οποίος εργάζεται στο δήμο Πύλου – Νέστορος και έχει τα απαιτούμενα προσόντα έτσι ώστε να είναι δυνατόν να καλυφθεί το σύνολο του 24ώρου. Ήδη τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στο ΚΥ είναι πολλά και σημαντικά με ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό και δεν θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας».

Δήμος Πύλου-Νέστορος: Με …μαγικά «εξαφανίζουν» τα προβλήματα



Απίστευτες μεθοδεύσεις στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πύλου – Νέστορος, προκειμένου να μην συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα του Κέντρου Υγείας. Αγνοούν επιστολή – κραυγή αγωνίας του διευθυντή του ΚΥ. Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόσυρση σοβαρού θέματος, από το δημοτικό συμβούλιο, που έχει να κάνει με την υγεία πολιτών και τουριστών.
Με μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε μια τριτοκοσμική τοπική αυτοδιοίκηση μεταχειρίζεται η δημοτική αρχή Πύλου – Νέστορος σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των τουριστών.
Η δημοτική αρχή, μεθόδευσε την απόσυρση θέματος από την ημερήσια διάταξη του ερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι αρχικά η ίδια το είχε θέσει προς συζήτηση και παρά το γεγονός ότι υπάρχει επιστολή του διευθυντή του Κέντρου Υγείας, ο οποίος περιγράφει την αναγκαιότητα συζήτησης του θέματος!
Συγκεκριμένα στην αρχική πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου με ημερομηνία την 24η Ιουνίου, αναγράφεται ως 4ο θέμα συζήτησης η έγκριση παραχώρησης οδηγού, υπαλλήλου του δήμου, και η απασχόλησή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής με τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου.

Untitled-37
Η αρχική πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου Πύλου – Νέστορος

Μάλιστα, ως συνοδευτικό του εν λόγω θέματος υπάρχει επιστολή του διευθυντή του ΚΥ προς το δήμο, στην οποία και περιγράφεται η αναγκαιότητα της διάθεσης του οδηγού, καθώς – ούτε λίγο, ούτε πολύ – ο διευθυντής του ΚΥ υποστηρίζει ότι η μη διάθεση του οδηγού θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε κατοίκους και τουρίστες. Μάλιστα στην συνοδευτική του θέματος επιστολή έχει σημειωθεί, χειρογράφως και με κόκκινο στυλό, ότι το θέμα θα συζητηθεί 4ο κατά σειρά στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου.

Untitled-38
Ηεπιστολή του διευθυντή του ΚΥ Πύλου και η χειρόγραφη παραπομπή για τη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου

Ωστόσο, ως δια μαγείας, αυτό το εξόχως σοβαρό θέμα έχει …εξαφανιστεί από νέα ημερήσια διάταξη που εξέδωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η οποία εστάλη την ίδια ημέρα, χωρίς να δοθεί καμία επίσημη απάντηση γιατί αποσύρεται από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα.

Untitled-42
Ως δια μαγείας, από τη νέα ημερήσια διάταξη έχει εξαφανιστεί το θέμα του ΚΥ Πύλου

Η εξήγηση…
Παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν έδωσε καμία εξήγηση για την τακτική της, όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην περιοχή μπορούν εύκολα να αντιληφθούν τον λόγο της απόσυρσης του θέματος από την ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου. Η απόσυρση, σημειώνουν όσοι γνωρίζουν καλά τα ζητήματα του δήμου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην ίδια ημερήσια διάταξη υπάρχει ως θέμα προς συζήτηση το ζήτημα, που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες, με τη λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου της χώρας. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι το Ιατρείο θα πρέπει να υπαχθεί διοικητικά στο Κέντρο Υγείας της Πύλου, αναγκάζοντάς τους να διανύουν διπλάσια απόσταση για τις καθημερινές τους ανάγκες, σε σχέση με αυτή που έπρεπε να διανύσουν όταν το Ιατρείο υπάγονταν στο Κέντρο Υγείας των Γαργαλιάνων. Μάλιστα, επι του θέματος ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης έχει ταχθεί υπέρ της άποψης τόσο του τοπικού συμβουλίου της Χώρας, όσο και των κατοίκων. Τα, φαινομενικά, άσχετα αυτά θέματα (η ανάγκη διάθεσης συγκεκριμένου οδηγού στο ΚΥ Πύλου και η λειτουργία του Ιατρείου της Χώρας) συνδέονται, για κακή τύχη της δημοτικής αρχής, καθώς ο οδηγός που προορίζεται για το Κέντρο Υγείας της Πύλου είναι ο ίδιος οδηγός που εργάζεται ως οδηγός ασθενοφόρου στο περιφερειακό Ιατρείο της Χώρας. Με απλά λόγια, αν η δημοτική αρχή δεν απέσυρε το θέμα της διάθεσης του οδηγού στο ΚΥ Πύλου θα ήταν αναγκασμένη στο 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης να αποδυναμώνει το περιφερειακό ιατρείο της Χώρας και στο 6ο θέμα, της ίδιας ημερήσιας διάταξης, να …κατακεραυνώνει το υπουργείο υγείας μιλώντας για υποβάθμιση του ιατρείου της Χώρας. Προφανώς, προκειμένου να απεμπλακεί από την άβολη πολιτικά θέση, η δημοτική αρχή επέλεξε να «εξαφανίσει» το θέμα της διάθεσης του οδηγού στο ΚΥ Πύλου, ώστε απρόσκοπτα να μπορεί να υπερθεματίσει στα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής της Χώρας. Εικάζεται δε, επειδή το ζήτημα των οδηγών των ασθενοφόρων του ΚΥ Πύλου είναι εξόχως σοβαρό, ότι αυτό θα έρθει προς συζήτηση σε δεύτερο χρόνο, οπότε και δεν υπάρχει στο προσκήνιο το θέμα του Ιατρείου της Χώρας. Ωστόσο, μέχρι τότε, από τη μια η υγεία κατοίκων και τουριστών της Πύλου, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, θα διατρέχει άμεσο και σοβαρό κίνδυνο και από την άλλη οι κάτοικοι της Χώρας δεν θα γνωρίζουν αν το Περιφερειακό Ιατρείο της περιοχής, θα έχει ή όχι οδηγό ασθενοφόρου!

Δήμαρχος – «μάγος» ο Δ. Καφαντάρης!



Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, απαντώντας σε ρεπορτάζ του messiniapress, ουσιαστικά υποστηρίζει ότι κατάφερε να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με τις υπηρεσίες υγείας στην περιοχή του, εντός 48 ωρών και εν μέσω Σαββατοκύριακου!
Με μια μακροσκελή ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του δήμου Πύλου – Νέστορος στο facebook, επιχειρεί να απαντήσει ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Καφαντάρης, στο ρεπορτάζ του messiniapress που αποκάλυψε μια απίστευτη μεθόδευση της δημοτικής αρχής σε θέματα εξόχως σοβαρά, όπως είναι αυτά της υγείας.
Όπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ του messiniapress η δημοτική αρχή απέσυρε θέμα, που η ίδια είχε θέσει στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με την διάθεση οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Πύλου. Το θέμα είχε τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο μετά από επιστολή του διευθυντή του ΚΥ, ο οποίος σημείωνε σε αυτή ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα άμεσα « θα δημιουργηθεί ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας»! Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο διευθυντής του ΚΥ Πύλου έθετε θέμα ακόμα και κινδύνου ανθρωπίνων ζωών, η δημοτική αρχή της περιοχής, λίγες ώρες μετά, «εξαφάνισε» ως δια μαγείας το θέμα από την ημερήσια διάταξη! Αυτό, γιατί δεν ήθελε να βρεθεί πολιτικά εκτεθειμένη απέναντι στους κατοίκους της Χώρας οι οποίοι, δια του τοπικού τους συμβουλίου, έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της υποβάθμισης του Περιφερειακού Ιατρείου της περιοχής τους, κάτι  που θα γίνει στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο άλλωστε, για τη δημοτική αρχή, να εξηγήσει πως «συμπαρίσταται» στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, όπως η ίδια λέει, όταν λίγο πριν θα έπρεπε να εισηγηθεί την διάθεση του μοναδικού οδηγού ασθενοφόρου του Ιατρείου της Χώρας, στο ΚΥ της Πύλου, όπως και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει.
Η απάντηση της δημοτικής αρχής
Μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ από το messiniapress, σήμερα η δημοτική αρχή, προσπαθεί να ανασκευάσει τις εντυπώσεις «ανεβάζοντας» σχετική ανακοίνωση στο facebook.
Αναφέρει, λοιπόν, η δημοτική αρχή Πύλου – Νέστορος: «Ο Δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πύλου, την μετάθεση υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας, παρότι ο ίδιος προσωπικά εξεπλάγην, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, προέβη σε μια σειρά κινήσεων, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι ασχολήθηκε με προσωπικό ζήλο για το θέμα αυτό.Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και οπωσδήποτε είναι καθήκον της κοινωνίας η προσφορά καλών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Δεν πρόκειται για ευχολόγιο. Ούτε εκφράζουμε κάποια προσωπική άποψη. Στηρίζουμε έμπρακτα την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πύλου και επιθυμούμε την εξάλειψη των κενών στα θέματα Υγείας που δημιουργούνται από λανθασμένες εκτιμήσεις ατόμων ή και από τις λάθος πολιτικές του Υπουργείου Υγείας. Ο Δήμαρχος Πύλου- Νέστορος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πύλου, την μετάθεση υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας, παρότι ο ίδιος προσωπικά εξεπλάγην, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, προέβη σε μια σειρά κινήσεων, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι ασχολήθηκε με προσωπικό ζήλο για το θέμα αυτό. Επικοινώνησε ο ίδιος με τον Υποδιοικητή της ΔΥΠΕ, διαμαρτυρόμενος έντονα για τη μετάθεση του εν λόγω υπαλλήλου και ζητώντας την άμεση αντικατάστασή του. Στη συνέχεια, με έγγραφη επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΔΥΠΕ, ζήτησε: την άμεση κάλυψη της κενής θέσεως του οδηγού ασθενοφόρου και την ενίσχυση με νοσηλευτικό κ ιατρικό προσωπικό των περιφερειακών ιατρείων, για μια ακόμα φορά.
Παράλληλα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας, προέβη εμπράκτως στην απασχόληση υπαλλήλων του Δήμου Πύλου- Νέστορος, με την ειδικότητα των Οδηγών, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά. Το συγκεκριμένο ζήτημα αυτό διευθετήθηκε πριν την πραγματοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2016, καθώς εκ του νόμου (Ν.4368/2016 άρθρο 78, ΦΕΚ 21/ Α/ 21-2-2016) οι Δήμοι αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα υποχρεούνται να συνδράμουν ως προς τη διακομιδή ατόμων, όπου και όταν αυτό χρειαστεί. Η ψήφιση αυτή του νόμου από μόνη της αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα – πρόβλημα τοπικό, αλλά ευρύτερο και εθνικό.
Ας μην αγνοούμε, ότι το παράρτημα του ΕΚΑΒ, το οποίο λειτουργεί στην Πύλο, δημιουργήθηκε ύστερα από προσωπικό αγώνα και διεκδικήσεις του Δημάρχου με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, του οποίου η συμβολή στη δημιουργία του παραρτήματος του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πύλου ήταν καθοριστική, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της διακομιδής των ιατρικών περιστατικών και επομένως την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών.
Ο Δήμαρχος Πύλου –Νέστορος κάνει μια προσπάθεια να διατηρήσει κ να ενισχύσει τον κοινωνικό χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του τόπου, επιλέγοντας να αποστασιοποιηθεί από μικροπολιτικές πρακτικές που στόχο έχουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θ’ αποκομίσουν προσωπικά ή άλλα οφέλη».
Αναπάντητα ερωτήματα
Από την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Πύλου – Νέστορος, ωστόσο προκύπτουν νέα σοβαρά ερωτήματα:
Γιατί αφού, όπως επικαλείται ο κ. Καφαντάρης, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απέσυρε ένα τόσο σοβαρό θέμα από την ημερήσια διάταξη του Δημοτικού συμβουλίου; Γιατί δεν επέλεξε να συζητηθεί το ζήτημα – έστω με άλλο τίτλο- προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας, όσο και τις λύσεις που ο ίδιος δίνει;
Πότε εστάλησαν οι σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας, που επικαλείται ο κ. Καφαντάρης και γιατί αυτές δεν υπήρχαν, ως συνοδευτικά έγγραφα προς τους αποδέκτες της αρχικής ημερήσιας διάταξης, όπως άλλωστε έγινε με την επιστολή του διευθυντή του ΚΥ Πύλου;
Γιατί ο κ. δήμαρχος δεν ενημερώνει με έγγραφα ποιες κινήσεις έκανε ως προς το κομμάτι της διάθεσης οδηγών του δήμου ή της τοπικής υπηρεσίας της πυροσβεστικής, όπως ο ίδιος αναφέρει; Έχει ενημερωθεί εγγράφως η Πυροσβεστική για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας, και αν ναι, πότε; Υπάρχει σχετική απόφαση του δημάρχου για την διάθεση οδηγών του δήμου στο ΚΥ και αν ναι με ποιες διαδικασίες πάρθηκε αυτή η απόφαση;
Εάν το πρόβλημα επιλύθηκε, όπως σημειώνει ο κ. Καφαντάρης, υπάρχει σχετική υπηρεσιακή απάντηση στο έγγραφο που επίσης  υπηρεσιακά απέστειλε ο διευθυντής του κέντρου υγείας της περιοχής; Και αν υπάρχει τέτοια απάντηση γιατί δεν αναφέρεται;
Και εν πάση περιπτώσει, αν υποθέσουμε ότι όντως έχει επιλυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα και όντως έπρεπε να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη, αναρωτιέται κανείς, πότε λύθηκε το πρόβλημα; Στο χρονικό διάστημα από τις 13:00 της περασμένης Παρασκευής (οπότε και εστάλη η αρχική ημερήσια διάταξη που εμπεριείχε το επίμαχο θέμα) έως την Κυριακή στις 14:00 (οπότε εστάλη η δεύτερη ημερήσια διάταξη, χωρίς το επίμαχο θέμα); Έλυσε το θέμα η δημοτική αρχή Πύλου εντός 48 ωρών και μάλιστα με κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες;
Το ρεπορτάζ
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα πιο πάνω ερωτήματα, χρήσιμο είναι να παρατεθούν ορισμένες πτυχές ακόμα του ρεπορτάζ, προκειμένου κανείς να έχει την πλήρη εικόνα του θέματος. Μέχρι χθες αργά το βράδυ, λίγη ώρα πριν δημοσιευθεί το αρχικό ρεπορτάζ, κανένας παράγοντας του Κέντρου Υγείας Πύλου δεν γνώριζε τίποτα για τις λύσεις που έδωσε ο κ. Καφαντάρης. Και όχι μόνο δεν γνώριζαν, αλλά δεν ήξεραν καν ότι το αίτημα τους για διάθεση συγκεκριμένου οδηγού έχει αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου. Και όχι μόνο αυτό, στελέχη του ΚΥ σημείωναν ότι έχουν αποσπάσει υποσχέσεις από τη δημοτική αρχή ότι το αίτημά τους, για διάθεση συγκεκριμένου οδηγού θα ικανοποιηθεί.
Από νέα στοιχεία του ρεπορτάζ, μετά τη σημερινή απάντηση της δημοτικής αρχής, προκύπτει ότι, παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αναφέρεται σε διάθεση οδηγών από την τοπική υπηρεσία της πυροσβεστικής, κανένα από τα στελέχη της υπηρεσίας δεν έχουν ενημερωθεί για κάτι σχετικό, δηλώνοντας ότι έχουν άγνοια ως προς το θέμα.
Πηγη . http://messiniapress.gr




κι όμως λύσεις  υπάρχουν 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου