Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Πέτυχε το… λίφτινγκ στο «Ανάκτορο του Νέστορα»

Πέτυχε το… λίφτινγκ στο «Ανάκτορο του Νέστορα»
 14/06/2016
Πραγματοποιήθηκαν, προχθές, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου «Ανακτόρου του Νέστορα» στον Άνω Εγκλιανό.
Ύστερα από περίπου 4 χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό, ενώ το νέο στέγαστρο, με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του, ξεχωρίζει. Εκτός αυτού, τοποθετήθηκαν σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίας ξενάγησης.
Μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά.
Το «Ανάκτορο του Νέστορα» είναι το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, από τη μελέτη του οποίου γίνονται γνωστές οι αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Ταυτόχρονα, τα ευρήματα και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών αναδεικνύουν την υψηλή μυκηναϊκή τέχνη, την εξειδίκευση των καλλιτεχνών και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Ανακτόρου.
Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού.
Το νέο στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, καλύπτει το κεντρικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ. και μέσω διαδρόμων οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.
Στη σύντομη ομιλία του, αναφερόμενος στο νέο στέγαστρο, ο κ. Μπαλτάς μίλησε για ένα επίτευγμα της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας, που, όπως πρόσθεσε, έρχεται να συνδυαστεί με την ανάδειξη της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς και να δείξει ότι η Ελλάδα έχει την ικανότητα να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες.
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το έργο έρχεται να αναδείξει και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία, δεδομένου ότι πρόκειται για έργο που έγινε σε επιστημονική συνεργασία και με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Σινσινάτι.        
Ο κ. Τατούλης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «αποδίδουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας. Και είναι αληθές ότι το ανάκτορο του Νέστορα, το ανάκτορο του Νηλέα, είναι από τα σημαντικότερα ανάκτορα της Μυκηναϊκής Εποχής, που σώζεται σε μία εξαιρετική κατάσταση».
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε ο χώρος αυτός να φέρει κοντά μας όλους τους παγκόσμιους φίλους, τους παγκόσμιους θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού».
Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε ακολούθως ο περιφερειάρχης, γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία χρηματοδοτεί το έργο μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, και τη συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο.
Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Μηλίτση - Κεχαγιά.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου