Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

κόπτωραπτική με το δίκτυο natura για ιδικές αποστολές

Ένταξη 5 νέων περιοχών στο δίκτυο «Natura 2000»
 26/06/2016
Με εκατό νέες περιοχές συμπληρώθηκε το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας, ώστε να θεωρείται επαρκές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά την προστασία τόσο των οικοτόπων όσο και των ειδών (χλωρίδας - πανίδας) κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Οι προτάσεις νέων περιοχών καλύπτουν έκταση που ανέρχεται σε  1.590.738 εκτάρια και καλύπτει περίπου 0,36% της χέρσου και 17% των εθνικών χωρικών υδάτων. Το υφιστάμενο Δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 419 περιοχές, οι οποίες καταλαμβάνουν 27,2% των χερσαίων περιοχών και 6,12% των χωρικών υδάτων.
Σύμφωνα με το χάρτη, αλλά και την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη Μεσσηνία προτείνονται να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό δίκτυο οι εξής περιοχές: σπήλαιο Τραχήλας, βόρειος Κυπαρισσιακός Κόλπος, παραλίες Ρωμανού, παραλία Ζάγκα-Μεμί και η θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης.
Για ορισμένες από αυτές οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν:
Ζάγκα-Μεμί Κορώνης (με προτεινόμενο νέο κωδικό GR2550010 και ονομασία «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»), η περιοχή εμπεριέχεται σε περιοχή που έχει προταθεί και για τα κητώδη είδη και συγκεκριμένα για το Ρινοδέλφινο (Τursiops  truncatus).
Παραλίες Ρωμανού  (με προτεινόμενο νέο κωδικό GR2550010 και ονομασία «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»), η περιοχή εμπεριέχεται σε περιοχή που έχει προταθεί και για τα κητώδη είδη και συγκεκριμένα για το Ρινοδέλφινο (Τursiops  truncatus).
«ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»: Επέκταση της  εν λόγω περιοχής έχει προταθεί για τη θαλάσσια χελώνα  Caretta  caretta,  καθώς και για  θαλάσσιους τύπους οικοτόπων.
Ειδικότερα, με βάση μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ - έργο εποπτείας), αλλά και άλλες τεκμηριωμένες μελέτες και χρησιμοποιώντας κατάλληλα κριτήρια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέληξε σε μια πρόταση για ένταξη εκατό νέων περιοχών Natura 2000, η οποία θα παραμείνει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ έως τις 22 Ιουλίου.
Οι προτάσεις αφορούν σε 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και μία περιοχή που προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ.
Ορισμένες περιοχές προτείνονται ως επεκτάσεις υφιστάμενων Natura και ορισμένες ως νέες περιοχές. Στην ιστοσελίδα υπάρχει συγκεντρωτικός πίνακας των προτεινόμενων περιοχών με τα χαρακτηριστικά τους, χάρτης του συνόλου των περιοχών καθώς και της κάθε περιοχής ξεχωριστά σε μορφή εικόνας και χάρτες των προτάσεων σε GIS. 
Οι προτεινόμενες προς ένταξη περιοχές αφορούν κατά κύριο λόγο το θαλάσσιο τμήμα του Δικτύου Natura 2000.
Σε ό,τι αφορά τις ΖΕΠ, βασικό άξονα της πρότασης αποτελούν οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας.

Του Αντώνη Πετρογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου