Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ο ατέρμονος μεσοπόλεμος της αγροτιάς



 


  «Έκανε μια πράξη μαγική, έγραψε ιστορία για τον λαουτζίκο»…

Ο Παναγής Κουμάντος στο βήμα, δεξιά οι Ηλίας Καραμπάτσος, Δημήτρης Ζέρβας και Θανάσης Παντές Ο Παναγής Κουμάντος στο βήμα, δεξιά οι Ηλίας Καραμπάτσος, Δημήτρης Ζέρβας και Θανάσης Παντές
14 Ιουν 2016
«Η ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ 1935»
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μάθημα ιστορίας για το εργατικό-αγροτικό κίνημα του τόπου, για τους εργάτες και τους αγρότες που αν και αγράμματοι έδωσαν φοβερά σκληρούς αγώνες για την αξιοπρέπειά τους, έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Καραμπάτσου «Η σταφιδική εξέγερση του 1935. Ο ατέρμονος ‘Μεσοπόλεμος’ της αγροτιάς». Οι Παναγής Κουμάντος και Δημήτρης Ζέρβας, οι οποίοι ερευνούν την ιστορία του εργατικού κινήματος της περιοχής, έκαναν με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου τοποθετήσεις που καθήλωσαν το κοινό, ανασκάπτοντας από τη λήθη της επίσημης ιστορίας γεγονότα του ατέρμονου αγώνα των φτωχών για ισότητα και δικαιοσύνη…
Ο Παναγής Κουμάντος, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, χαρακτήρισε το βιβλίο του Ηλία Καραμπάτσου ως ένα σήμαντρο που χτυπά για να ξυπνήσει τις κοιμισμένες συνειδήσεις των εργατών και αγροτών σήμερα. Αναφερόμενος στα γεγονότα της αγροτικής εξέγερσης για το σταφιδικό τόνισε ότι παρά τον συγκλονιστικό αγώνα των αγροτών δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα των προσπαθειών και θυσιών, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι «το ατσάλι της εργατικής πάλης δεν έδεσε», στο ότι δεν εναρμονίστηκαν οι αγρότες και οι εργάτες στους αγώνες τους.
Η συμβουλή που έδωσε ο Παναγής Κουμάντους στους αγρότες και εργάτες ήταν να μην εμπιστεύονται όσους παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες, να μην εμπιστεύονται τους εργατοπατέρες και αγροτοπατέρες αλλά να προσπαθούν πάντα να αποκτούν τη γνώση, να είναι σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα για δράση.
Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας φορτίστηκε συναισθηματικά όταν αναφέρθηκε σε μια φωτογραφία του βιβλίου η οποία εικονίζει τον θείο του εξόριστο σε νησί. Τόνισε ωστόσο ότι η καταγραφή της ιστορίας δεν πρέπει να γίνεται με συναισθηματισμούς αλλά με έρευνα σε βάθος, με μελέτη και αντικειμενικότητα.
Ο Δημήτρης Ζέρβας, δικηγόρος, από την πλευρά του σημείωσε ότι ο Ηλίας Καραμπάτσος έκανε μια «μαγική πράξη» γράφοντας αυτό το βιβλίο, διότι έγραψε ιστορία έξω από την επίσημη ιστορία, για τον λαουτζίκο, όπως είπε χαρακτηριστικά, τους αγώνες του οποίου δεν τους έχει καταγράψει η επίσημη ιστορία. Μάλιστα τόνισε ότι η λήθη των εργατικών και αγροτικών αγώνων, που ιδιαίτερα στην περιοχή μας είχαν πολύ μεγάλη ένταση, αποτελεί κατάρα, διότι χωρίς μνήμη η κοινωνία δεν μπορεί να πορευτεί σωστά.
Τοποθέτηση έκανε και ο εκπρόσωπος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μπίζας, ο οποίος τόνισε ότι από την ίδρυσή του το ΚΚΕ ηγήθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργατών ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι τον πλούτο του ιδρώτα τους. Σημείωσε ότι όπως και σήμερα έτσι και στην εποχή της εξέγερσης των αγροτών δύο ήταν οι γραμμές που συγκρούστηκαν μέσα στις κινητοποιήσεις, η γραμμή της ανάθεσης στους αγροτοπατέρες και του συμβιβασμού και η γραμμή που υπερασπιζόταν και υπερασπίζεται το ΚΚΕ για την αποτίναξη των εκμεταλλευτών του ιδρώτα των αγροτών. Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι ο αγώνας των αγροτών απέδωσε καρπούς λίγα χρόνια μετά, καθώς αγρότες αγωνιστές στην περίοδο της σταφιδικής εξέγερσης είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες της αντίστασης από το ΕΑΜ.
Ο συγγραφέας, οδοντίατρος Ηλίας Καραμπάτσος, ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές, ενώ αναφερόμενος στο έργο του τόνισε ότι βασίστηκε αφενός στην έρευνα, ιδιαίτερα των δημοσιευμάτων στον Τύπο σε όλη την Πελοπόννησο και στην Αθήνα και αφετέρου στις μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στην εξέγερση, τις οποίες έχει καταγράψει ο ίδιος. Δήλωσε συγκινημένος καθώς απόγονοι αυτών των αγωνιστών παραβρέθηκαν στην βιβλιοπαρουσίαση, ενώ τόνισε ότι όλη αυτή η ιστορία πρέπει να συνδεθεί με το σήμερα, να αποτελέσει τον οδηγό για τους καινούργιους αγώνες.
Το συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης έκανε ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου